sobota, 5 października 2013

Knedle ze śliwkami

Magic kitchen with Asia
Sezon na śliwki trwa i z tego się mega cieszę. Ja bardzo kocham ten owoc i  knedle są moim ulubionym daniem. Dlatego też będąc ostatnio w domku rodzinnym skusiłam się na zrobienie ich dla mojej rodziny. Siostry chwaliły, ponieważ były miękkie i nie za słodkie. Miałam śliwki węgierki z ogrodu mojej siostry, które były słodkie i soczyste.

Składniki:
  • 700 g ugotowanych, zmielonych przez maszynkę ziemniaków
  • ok 300-400 g twarogu półtłustego, zmielonego raz przez maszynkę
  • 2 jajka
  • około 1 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • śliwki bez pestek
  • cukier
  • sól
Wykonanie:

  1. Ziemniaki mieszamy z serem, dodajemy jajka.
  2. Następnie dodajemy mąkę, odrobinę soli i wyrabiamy ciasto (ciasto nie powinno się bardzo kleić- w razie konieczności dodać więcej mąki pszennej).
  3. Odrywamy nieduży kawałek ciasta, spłaszczamy na dłoni. Na środku ciasta dajemy śliwkę i posypujemy odrobiną cukru.
  4. Zlepiamy formułując kulki.
  5. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. 
  6. Możemy podać ze śmietaną bądź roztopionym masłem. 
Magic kitchen with Asia 
Smacznego!
Asia 




2 komentarze:

  1. miałyśmy z mamą robić dziś knedle, ale obie jesteśmy przeziębione i nie mamy siły :< może w tygodniu się uda!
    też jestem z Krakowa i też kocham mój rower :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) i co udało się?:) no tak knedle są troszkę niewdzięczne do zrobienia:) ale później jak smakują! Ale śliczną mamy dzisiaj pogode w Krakowie:)

    OdpowiedzUsuń