poniedziałek, 13 stycznia 2014

Dietetyczne ciasto marchewkowe

Magic kitchen with Asia
Przepis "ukradziony" od mojej cudownej Mikro. Kocham to ciasto! Dodatkowo zajdam się nim bez wyrzutów sumienia, ponieważ jest lekkie i zdrowe. Polecam serdecznie:)

Składniki:
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (pół na pół z drobnymi otrębami)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki (płaskie) cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1 opakowanie płatków migdałowych 
  • 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  2. W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche.
  3. W drugim naczyniu roztrzep jajka z olejem.
  4. Połącz zawartość obu naczyń, dodaj marchewkę i migdały, wymieszaj łyżką.
  5. Piecz w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz