środa, 8 stycznia 2014

Pasztet z soczewicy

Magic kitchen with Asia 
Przepis zaczerpnęłam z bloga Amniam, który jest cudownym blogiem poświęconym żywieniu dzieci.
Soczewica jest m.in. źródłem białka roślinnego:) Pasztet wyszedł przepysznie  i polecam serdecznie. Danie dla maluszka po 12 m.ż.

Składniki:
  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 1/4 dużego selera
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki mielonego kminku lub wersja II  tyle samo przyprawy garam masala
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 jajka
  • sól
  • jasny sezam
  • orzeszki pistacjowe niesolone
Wykonanie:
  1. Soczewicę płuczemy, a następnie gotujemy w ok. dwóch szklankach wody, ma powstać papka.
  2. Na patelnię wlej trochę oliwy z oliwek, dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i kminek, wymieszaj. 
  3. Gdy cebula się zeszkli, dodaj starte na grubych oczkach pozostałe warzywa (wcześniej obrane).
  4. Wymieszaj i chwilę duś na małym ogniu.
  5. Wystudzoną mieszaninę warzyw połącz z soczewicą i zmiksuj na gładką masę, dodaj koncentrat pomidorowy, sól do smaku i ponownie wymieszaj. 
  6. Na koniec masę połącz  z rozbętanymi jajkami. Całość wymieszaj i wlej do formy keksówki, wcześniej posmarowanej oliwą i posypanej razową bułką tartą.
  7. Wierzch pasztetu posyp sezamem i rozdrobnionymi pistacjami. 
  8. Piecz w temp. 180°C, przez ok. 30 minut. 
  9. Po upieczeniu pasztet należy kroić, gdy całkowicie ostygnie.
Smacznego!
Asia


2 komentarze:

  1. Oczywiście polecam. Moja siostra zrobiła go na komunię mojej córki. Był wyśmienity i właśnie zamierzam go dziś zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie bardzo siostra, ze zasmakowal i robisz znowu :) dziekuje ze jestes!

      Usuń