Magic kitchen with Asia |
Soczewica jest m.in. źródłem białka roślinnego:) Pasztet wyszedł przepysznie i polecam serdecznie. Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Składniki:
- 1 szkl. czerwonej soczewicy
- 3 marchewki
- 1/4 dużego selera
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki mielonego kminku lub wersja II tyle samo przyprawy garam masala
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 jajka
- sól
- jasny sezam
- orzeszki pistacjowe niesolone
Wykonanie:
- Soczewicę płuczemy, a następnie gotujemy w ok. dwóch szklankach wody, ma powstać papka.
- Na patelnię wlej trochę oliwy z oliwek, dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i kminek, wymieszaj.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj starte na grubych oczkach pozostałe warzywa (wcześniej obrane).
- Wymieszaj i chwilę duś na małym ogniu.
- Wystudzoną mieszaninę warzyw połącz z soczewicą i zmiksuj na gładką masę, dodaj koncentrat pomidorowy, sól do smaku i ponownie wymieszaj.
- Na koniec masę połącz z rozbętanymi jajkami. Całość wymieszaj i wlej do formy keksówki, wcześniej posmarowanej oliwą i posypanej razową bułką tartą.
- Wierzch pasztetu posyp sezamem i rozdrobnionymi pistacjami.
- Piecz w temp. 180°C, przez ok. 30 minut.
- Po upieczeniu pasztet należy kroić, gdy całkowicie ostygnie.
Smacznego!
Asia
Oczywiście polecam. Moja siostra zrobiła go na komunię mojej córki. Był wyśmienity i właśnie zamierzam go dziś zrobić!
OdpowiedzUsuńCiesze sie bardzo siostra, ze zasmakowal i robisz znowu :) dziekuje ze jestes!
Usuń