piątek, 29 listopada 2013

Tarta cytrynowa/ Lemon tart

Please scroll down for English version.
Magic kitchen with Asia

Chciałam upiec coś dobrego moim kochanym ludziom z pracy, ponieważ Andrzejkowy piątek był moim ostatnim dniem w pracy. Postawiłam na sprawdzony blog: Moje Wypieki i znalazłam przepis na pyszną, orzeźwiającą tartę. Nie myliłam się - był to strzał w dziesiątkę. Ludzie byli zachwyceni:) Tym bardziej z przyjemnością podzielę się z Wami tym przepisem.

Składniki na spód:
  • 195 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 115 g masła, zimnego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na masę cytrynową:
  • 5 jajek
  • 120 g drobnego cukru
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Wykonanie:
  1. Składniki na kruchy spód łączymy ze sobą za pomocą rąk lub malaksera.
  2. Tworzymy z ciasta kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut.
  3. Formę na tarte (średnica 24 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem) smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną.
  4. W międzyczasie  składniki na masę cytrynową miksujemy. Powinna powstać gładka, rzadka mieszanka.
  5. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyciskamy je w dno formy na tartę. Wyrównujemy, nakływamy widelcem. 
  6. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). 
  7. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. 
  8. Następnie usuwamy papier i pieczemy przez 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
  9. Na podpieczoną tartę ostrożnie wylewamy masę cytrynową. 
  10. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch tarty się zetnie. 
  11. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się zbyt mocno nie przypiekła. 
  12. Studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
  13. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną (ja podałam bez).
Smacznego,
Asia


ENGLISH VERSION

Ingredients for the pastry:

  • 195 g plain flour
  • 2 Tbs icing sugar
  • 115 g unsalted butter, cold
  • 1 egg yolk
  • 1 Tbs lemon juice

Ingredients for the lemon filling:

  • 5 eggs
  • 120 g caster sugar
  • 200 ml whipping cream
  • 2 tsp cornstarch
  • zest of 2 lemons

Directions for tart:

  1. Place all ingredients in a food processor. Blend until combined. 
  2. Wrap dough in foil and refrigerate for at least 30 minutes. 
  3. Roll out the pastry and line the 24 cm diameter tart pan (greased with butter and dusted with flour). 
  4. Prick the dough with a fork. 
  5. Blind bake for 15 minutes at 200 degrees, than remove paper and beans and bake for 5 minutes longer or until slightly golden.
  6. Meanwhile, put all ingredientsfor lemon filling into a bowl and mix until combined and smooth.
  7. Pour the filling mixture into the pre-baked pastry case. 
  8. Bake for about 30 minutes at 180 degrees or until set. 
  9. Cool at the room temperature, then place in the fridge to chill for a few hours.
  10. Dust with icing sugar. Serve with a cream.


Enjoy,
Asia 

2 komentarze:

  1. Ależ cudownie słoneczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin, kolor super słoneczny, smak wiosenny:) na ten czas zwłaszcza cudo :)

      Usuń