Magic kitchen with Asia |
Składniki:
- 250 g groszku (mrożonego lub świeżego)
- 250 g cukini (mrożonej lub świeżej)
- mały świeżej mięty
- sok z ćwiartki limonki
- szczypta chilli
- 100 g makaronu ryżowego
- szklanka bulionu warzywnego
- biały pieprz i sól
- cytrynowa oliwa z oliwek (ja dodałam zwykłej)
Przygotowanie:
- Groszek i cukinię gotujemy na parze. Jeżeli używamy mrożonych warzyw nie rozmrażamy ich wcześniej ale wrzucamy do parowaru jeszcze zamrożone, dzięki temu zupa zachowa swój świeży, zielony kolor.
- Gotujemy przez 12-16 minut, uważając, żeby nie rozgotować warzyw.
- W międzyczasie zalewamy makaron ryżowy wrzątkiem i przygotowujemy zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu.
- Umieszczamy ugotowane warzywa w garnku, dolewamy bulion, wsypujemy świeże zioła i blendujemy.
- Doprawiamy pieprzem, solą i chilli, podgrzewamy ale nie zagotowujemy.
- W przeciwnym razie zupa traci swój zielony kolor.
- Podajemy z makaronem ryżowym skropione oliwą.
Smacznego!
Asia
Wow, uwielbiam zielone. Musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuńPyszna:)a makaron ryżowy pasuje idealnie :) Polecam
Usuń