środa, 14 maja 2014

Krem z groszku i cukini

Magic kitchen with Asia
Wiosna jest dobrą porą na zupy:) Lekkie, smaczne i sycące. Proponuję zupę z bloga Jadlonomia. Postępujcie zgodnie z zasadami, a zupa nie straci koloru zielonego:) Możecie dodać ulubione przyprawy.

Składniki:
  • 250 g groszku (mrożonego lub świeżego)
  • 250 g cukini (mrożonej lub świeżej) 
  • mały świeżej mięty
  • sok z ćwiartki limonki
  • szczypta chilli
  • 100 g makaronu ryżowego
  • szklanka bulionu warzywnego
  • biały pieprz i sól
  • cytrynowa oliwa z oliwek (ja dodałam zwykłej)
Przygotowanie:
  1. Groszek i cukinię gotujemy na parze. Jeżeli używamy mrożonych warzyw nie rozmrażamy ich wcześniej ale wrzucamy do parowaru jeszcze zamrożone, dzięki temu zupa zachowa swój świeży, zielony kolor. 
  2. Gotujemy przez 12-16 minut, uważając, żeby nie rozgotować warzyw.
  3. W międzyczasie zalewamy makaron ryżowy wrzątkiem i przygotowujemy zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu.
  4. Umieszczamy ugotowane warzywa w garnku, dolewamy bulion, wsypujemy świeże zioła i blendujemy. 
  5. Doprawiamy pieprzem, solą i chilli, podgrzewamy ale nie zagotowujemy. 
  6. W przeciwnym razie zupa traci swój zielony kolor. 
  7. Podajemy z makaronem ryżowym skropione oliwą. 
Smacznego!
Asia




2 komentarze:

  1. Wow, uwielbiam zielone. Musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna:)a makaron ryżowy pasuje idealnie :) Polecam

      Usuń