Magic kitchen with Asia |
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 duże jajko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 30 g masła, roztopionego
- 5 g suchych drożdży lub 10 g drożdży świeżyc
- świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny
- 3/4 szklanki dżemu jagodowego lub świeże owoce
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, mąka przesiana.
- Mąkę pszenną wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodaj resztę składników. Wyrób ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
- Przełóż je do oprószonej mąką miski, odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
- Po tym czasie ciasto mocno uderz, wyrób krótko jeszcze raz
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 4 mm. Posmaruj dżemem (lub rozto pionym masłem i świeżymi owocami) i zwiń jak roladę.
- Ostrym nożem pokrój na plasterki - powstaną jagodowe "ślimaczki".
- Formę o średnicy 25 cm z szerokim kominem wyłóż papierem do pieczenia ( u mnie forma na babkę). Wokół komina poukładaj ślimaczki, rozcięciem ku górze, jeden przy drugim (powinny się stykać).
- Posyp kruszonką. Przykryj lnianym ręczniczkiem, pozostaw w cieple do podwojenia objętości, na około 20 - 30 minut.
- Piecz w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.
- Wyjmij, lekko przestudź w formie, następnie uwolnij z obręczy.
- 60 g masła, roztopionego
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru z wanilią
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić między palcami na kruszonkę.
Smacznego:)
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz