Magic kitchen with Asia |
Składniki:
- 1 puszka pomidorów w zalewie (400g)
- 2 duże pomidory
- 2 bakłażany
- 150 g tofu
- 1 jogurt sojowy (125g)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4-5 łyżek mleka
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1 "doniczka" bazylii
- sól, pieprz
- oliwa
- do podania - kilka listków świeżej bazylii, 2 łyżki Pini podprażonych na suchej patelni
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Bakłażany myjemy, kroimy w plastry i obficie solimy z obu stron.
- Pozostawiamy je na ok. 10 min.
- Dokładnie wycieramy z bakłażanów sól i podsmażamy je na oliwie.
- W międzyczasie za pomocą blendera miksujemy w misce tofu, jogurt sojowy, sok z cytryny, mleko i nieaktywne płatki drożdżowe. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Gdy bakłażany są już lekko przypalone, przekładamy je do miski.
- Dodajemy do nich puszkę pomidorów, pokrojone w kostkę dwa pomidory, poszatkowaną bazylię. Całość pieprzmy, solimy i dokładnie mieszamy.
- Warzywa przekładamy do wysmarowaną oliwą formy ceramicznej. Wylewamy na nie "serową" masę i wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 min.
- Zapiekankę wyciągamy z piekarnika, delikatnie łyżką naruszamy serową pierzynkę i lekko mieszamy ją z pomidorowym sosem.
- Całość posypujemy listkami świeżej bazylii i orzeszkami Pini ( ja użyłam orzechy nerkowca).
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz