Magic kitchen with Asia |
Osobom, które powątpiewają, że kuchnia wegetariańska może być smaczna i zdrowa chciałabym zaproponować kotelty z makaronu pełnoziarnistego. Ja w swoim przepisie wykorzystałam makaron Sedani, ale nadaję się każdy makaron z dziurką. Przepis nie jest ani trudny, ani czasochłonny. Moją inspiracją była książka "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy" rodzinki Szaciłło.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego makaronu pełnoziarnistego
- 3/4 szklanki startego sera żółtego
- 2/3 szklanki pokrojonej papryki czerwonej i białej
- 20g cukinii
- łyżka mąki groszkowej
- sól, pieprz (do smaku)
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej papryki
- 1 -2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Paprykę i cukinię kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy.
- Ugotowany, drobno pokrojony makaron, ser, podsmażone warzywa, mąkę i przyprawy mieszamy ze sobą.
- Formujemy w rękach małe kotleciki, które smażymy na łyżce oliwy, aż przyrumienią się z dwóch stron.
- Możemy je podać pokropione sokiem z cytryny bądź z sałatką.
Smacznego:)
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz