Magic kitchen with Asia |
Składniki (6-8 porcji):
- 3 łyżki oliwy plus dodatkowa wg potrzeb
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
- 2 łyżki drobno posiekanej marchewki
- 2 łyżki drobno posiekanego selera
- 2 szklanki (440 g) ugotowanej faolii cannellini lub innej białej fasoli lub z puszki (opłukanej)
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 bagietka
- 2 szklanki (60 g) młodych listków rukoli
Wykonanie:
- Na pateni rozgrzewamy na średnim ogniu 3 łyżki oliwy.
- Dodajemy cebulę, marchew i seler. Smażymy 5-6 minut, aż się zrumieni, a marchew i seler zmiękną.
- Dorzucamy do warzyw fasolę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
- Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia (do temperatury pokojowej).
- W międzyczasie kroimy bagietkę poprzecznie na niecko ukośne kromki o grubości ok. 12 mm ( cała bułka może okazać się zbyt gruba).
- Kromki kładziemy na blaszce z wysokim rantem, wierzch smarujemy lekko oliwą.
- Pieczemy ok 5 minut w piekarniky nagrzanym do 190 stopni. Kromki powinny się zarumienić.
- Wyjmujemy z piekarnika.
- Grzanki układamy na półmisku lub talerzach. Na każdej kładziemy fasolę z warzywami. Na wierzch układamy rukolę i obficie skrapiamy oliwą.
- Od razu podajemy:)
Smacznego,
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz