piątek, 10 maja 2013

Crostini z białą fasolą i rukolą

Magic kitchen with Asia

Chciałabym Wam zaproponować pyszne włoskie przystawki.Przygotowałam je na chrzest córeczki siostry. Te pyszne aromatyczne przystawki zniknęła od razu. Przepis zaczerpnęłam z książki "Kuchnie świata" National Geographic.

Składniki (6-8 porcji):

  • 3 łyżki oliwy plus dodatkowa wg potrzeb
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki drobno posiekanej marchewki
  • 2 łyżki drobno posiekanego selera
  • 2 szklanki (440 g) ugotowanej faolii cannellini lub innej białej fasoli lub z puszki (opłukanej)
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 bagietka
  • 2 szklanki (60 g) młodych listków rukoli
Wykonanie:
  1. Na pateni rozgrzewamy na średnim ogniu 3 łyżki oliwy.
  2. Dodajemy cebulę, marchew i seler. Smażymy 5-6 minut, aż się zrumieni, a  marchew i seler zmiękną.
  3. Dorzucamy do warzyw fasolę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
  4. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia (do temperatury pokojowej).
  5. W międzyczasie kroimy bagietkę poprzecznie na niecko ukośne kromki o grubości ok. 12 mm ( cała bułka może okazać się zbyt gruba). 
  6. Kromki kładziemy na blaszce z wysokim rantem, wierzch smarujemy lekko oliwą.
  7. Pieczemy ok 5 minut w piekarniky nagrzanym do 190 stopni. Kromki powinny się zarumienić. 
  8. Wyjmujemy z piekarnika.
  9. Grzanki układamy na półmisku lub talerzach. Na każdej kładziemy fasolę z warzywami. Na wierzch układamy rukolę i obficie skrapiamy oliwą.
  10. Od razu podajemy:)
Smacznego,
Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz