Magic kitchen with Asia |
Składniki (na 1 porcje):
- 1 duża papryka
- ok. 50-60 g ryżu brązowego / paraboiled z dzikim
- przecier pomidorowy
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia, tymianek
- 1 łyżeczka pokrojonej cebuli
- ząbek czosnku
- jogurt naturlany typ grecki
- 1 łyżka oleju lnianego budwigowego
- olej z pestek winogron
Wykonanie:
- Wrzucamy ryż do gotującej się wody. W przypadku ryżu brązowego gotujemy ok 30 minut, natomiast paraboiled - 15 minut.
- W międzyczasie na patelni rogrzewamy 1-2 łyżki oleju. Dorzucamy cebulę, ząbek czosnku. Smażymy 5-6 minut aż się zarumieni.
- Do ugotowanego ryżu dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek.
- Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i mieszamy.
- Paprykę myjemy i odcinamy górną część.
- Ze środka wydrążamy pestki.
- Wypełniamy ryżem wydrożoną paprykę i przykrywamy górną częścią.
- Wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy odrobinę wody.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 sopni, ok. 20 - 30 minut (aż papryka zmięknie).
- W międzyczasie dodajemy do jogurtu olej lniany.
- Podajemy papryke z jogurtem oraz sałatką.
- Zjadamy:)
Smacznego,
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz