wtorek, 21 maja 2013

Frittata z warzywami/ Fritatta with vegetables

Please scroll down for English version.
Magic kitchen with Asia

To danie kuchni hiszpańskie nie dość, że jest smaczneto to można dodać dowolne warzywa, które mamy w lodówce. Jest pyszne, zdrowe i lekkie. Polecam:) Moją inspiracją była książka "Dieta Agaty".

Składniki (na 2 porcje):
  • ok.6-8 małych ziemniaków (młodych)
  • mała cukinia
  • połowa bakłażana
  • 200 g szpinaku (polecam świeży)
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, tymianek i bazylia
Wykonanie:
  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach ( powinny być lekko twarde).
  2. Przestudzone kroimy  w dużą kostkę.
  3. Bakłażana solimy i zostawiamy tak na kilka minut.  
  4. Cukinie, bakłażana i czosnek siekamy.
  5. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, na której zeszklimy czosnek. Dodajemy cukinię, bakłażana i ziemniaki. 
  6. Doprawiamy pieprzem, solą i pozostałymi przyprawami.
  7. Warzywa na pateni zalewamy wymieszanym mlekiem z jajkami. 
  8. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu, aż się wierzch zetnie.
  9. Zdjemujemy z ognia i odczekujemy kilka minut, tak aby danie doszło.

ENGLISH VERSION:

Ingredients:
  • about 6-8 small potatoes (young)
  • small zucchini
  • half the eggplant
  • 200 g spinach (I recommend fresh)
  • 4 eggs
  • 1/2 cup milk
  • clove of garlic
  • Tbsp olive oil
  • salt, pepper, thyme and basil
Directions for fritatta:
  1. Wash the potatoes thoroughly and cook in their skins (they should be slightly firm).
  2. Cool it and cut into large cubes.
  3. Salt eggplant and leave for a while.
  4. Chop eggplants, zucchini and garlic.
  5. In a large frying pan warm up olive oil and put garlic.
  6. After few minutes add eggplant, zucchini and potatoes.
  7. Season with salt, pepper and other spices.
  8. Mix eggs with milk and pour into vegetables.
  9. Cover and cook for few minutes until it will be ready. 
  10. Remove from the heater and wait few minutes before you start eating.
  11. You can eat it warm or cold. 
Smacznego/Enjoy

Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz