wtorek, 18 czerwca 2013

Cydrowe naleśniki z pieczarkami i brokułami / Cider pancakes with mushrooms and broccoli

Please scroll down for English version.
Magic kitchen with Asia 

Naleśniki, naleśniki i naleśniki... kto ich nie lubi?! każdy znajdzie opcję dla siebie:) Dzisiaj mam Wam do zaprezentowania opcję na słono, czyli pyszne cydrowe naleśniki z nadzieniem pieczarkowym lub brokułowym. Pychota!:)

Składniki:
  • 200 ml mleka
  • 120 ml cydru jabłkowego
  • 150 g mąki 
  • 2 jajka
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • ok. 50 ml śmietany 18%
  • ok. 200 g brokułów
  • sól, pieprz
  • starty ser żółty
  • oliwa
Wykonanie:
  1. Mieszamy w misce jajka z mąką i odrobiną mleka.
  2. Powoli dodajemy reszte mleka i cydr. 
  3. Mieszamy ręcznie albo z pomoca miksera do czasu otrzymania gładkiej masy.
  4. Dodajemy łyżkę oliwy, sól i mieszamy.
  5. Patelnię dokładniemy rozgrzewamy i smażymy z obu stron(ok.1 min każda strona).
  6. W międzyczasie na jednej patelni podsmażamy pieczarki z cebulką, dodajemy sół i pieprz.
  7. Nastomiast brokuły kroimy na małe kawałki, podsażamy na łyżce oliwy, dodajemy sół i pieprz.
  8. Dodajemy do brokułów śmietanę i mieszamy.
  9. Na usmażone naleśniki nakładamy pieczarki lub brokuły, następnie je zwijamy i posypujemy serem żółtym.
  10. Zapiekamy ok. 5 minut w piekarniku (aż ser się zacznie topić).
  11. Podawaj ze świeżą bazylią. 

ENGLISH VERSION:

Ingredients:

  • 200ml milk
  • 120ml apple cider
  • 150g flour
  • 2 eggs
  • 200g mushrooms
  • around 200g broccoli 
  • 1 onion
  • olive oil
  • around 50ml cream 18% fat
  • salt, pepper
  • grated cheese
Directions for pancakes:

  1. Mix the eggs in a bowl with the flour and a little milk.
  2. Slowly add the rest of the milk and cider.
  3. Stir it with spatula or use a mixer until a smooth paste.
  4. Add 1 Tbsp of olive oil, salt and mix.
  5. Warm up thoroughly pan and fry pancakes on both sides (about 1 minute each side).
  6. In the meantime,  fry mushrooms and onions, add salt and pepper.
  7. Cut broccoli into small pieces, warm up 1 Tbsp of olive oil, add broccoli and fry few minutes
  8. Add then salt and pepper.
  9. Add to broccoli cream and stir.
  10. Put on the fried pancakes mushrooms or broccoli, followed by the wrap and sprinkle with cheese.
  11. Bake about 5 minutes in the oven (until the cheese starts to melt).
  12. Serve with fresh basil.
Smacznego/ Enjoy

Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz