wtorek, 6 sierpnia 2013

Szarlotka z kruszonką i migdałami

Magic kitchen with Asia
Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować przepis na pyszną szarlotkę. Wszyscy byli nią zachwyceni. Polecam!

Składniki:
  • 200 g masła
  • 500 g mąki
  • 200 g cukru muscovado 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • migdały (dwie garści)
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 kg jabłek
  • 2 żółtka
Wykonanie:
  1. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Do małego garnka wlewamy pół szklanki wody i dodajemy jabłka. 
  2. W międzyczasie siekamy migdały i je prażymy na patelni.
  3. Dusimy całość do momentu, gdy jabłka będą miękkie. Na koniec dodajemy cynamon (2 łyżeczki), i 50g cukru (jak jabłka są kwaśne można dodać więcej). Dusimy ok. 5 minut.
  4. Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, masło, cukier, proszek, śmietana i jajka) mieszamy ze sobą i wyrabiamy ok 5 minut. 
  5. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  6. Tortownicę smarujemy masłem.
  7. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki (1/3 ciasta pozostawiamy w lodówce) i wykładamy nim formę. 
  8. Następnie nakłuwamy widelcem ciasto.
  9. Pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
  10. Po 10 minutach wyciągamy ciasto. Na podpieczonym cieście kładziemy przygotowany mus jabłkowy. 
  11. Z pozostawionego w lodówce ciasta robimy posypkę, ścierając je na tarce lub krusząc w rękach.
  12. Pieczemy ok. 1 h w temperaturze 180 stopni.
  13. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego, 
Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz