Magic kitchen with Asia |
Składniki:
- 200 g masła
- 500 g mąki
- 200 g cukru muscovado
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
- migdały (dwie garści)
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 kg jabłek
- 2 żółtka
- Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Do małego garnka wlewamy pół szklanki wody i dodajemy jabłka.
- W międzyczasie siekamy migdały i je prażymy na patelni.
- Dusimy całość do momentu, gdy jabłka będą miękkie. Na koniec dodajemy cynamon (2 łyżeczki), i 50g cukru (jak jabłka są kwaśne można dodać więcej). Dusimy ok. 5 minut.
- Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, masło, cukier, proszek, śmietana i jajka) mieszamy ze sobą i wyrabiamy ok 5 minut.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Tortownicę smarujemy masłem.
- Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki (1/3 ciasta pozostawiamy w lodówce) i wykładamy nim formę.
- Następnie nakłuwamy widelcem ciasto.
- Pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
- Po 10 minutach wyciągamy ciasto. Na podpieczonym cieście kładziemy przygotowany mus jabłkowy.
- Z pozostawionego w lodówce ciasta robimy posypkę, ścierając je na tarce lub krusząc w rękach.
- Pieczemy ok. 1 h w temperaturze 180 stopni.
- Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego,
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz