Please scroll down for English version.
Jagodowy zawrót głowy:) W końcu mamy pyszne jagody! Kocham, kocham i kocham. Dzisiaj postanowiłam upiec ciasto jagodowe. Wyszło przepyszne! Przepis zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki.
Magic kitchen with Asia |
Polecam!
Składniki:
- 180 g masła, w temperaturze pokojowej
- niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka lekko ubitych (w szklance) wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki maślanki
- sok i skórka otarta z 1 limonki
- 3 szklanki jagód
- cukier puder (do oprószenia)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę i proszek przesiewamy, mieszamy z solą i wiórkami kokosowymi.
- Masło i cukier ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę.
- Dodajemy do masy jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie ucierając.
- Następnie dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki na przemian z maślanką, miksując.
- Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.
- Dodajemy skórkę i sok z limonki, ponownie miksujemy.
- Formę o wymiarach 22 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia (ja niestety nie miałam, więc użyłam okragłej formy).
- W formie rozprowadzamy równo ciasto, na wierzch wysypujemy jagody.
- Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Wyjmujemy i stuidzmy.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
ENGLISH VERSION:
ENGLISH VERSION:
Magic kitchen with Asia |
Delicious blueberry pie. Easy to do and so tasty:)
Ingredients:
- 180 g of butter
- comprehensive cup sugar (small one for baking)
- 3 large eggs
- 1 and 3/4 cup flour
- 2 Tsp baking powder
- pinch of salt
- 1 cup coconut
- 3/4 cup buttermilk
- juice and zest of 1 lime
- 3 cups blueberries
- powdered sugar (for dusting)
Directions for pie:
- All of the ingredients should be at room temperature.
- Sift the flour, add baking powder, salt, grated coconut and mix all.
- Cream the butter and sugar in mixer bright fluffy.
- Add eggs, one at a time, each carefully mixing.
- Add the dry ingredients aside alternately with buttermilk, mixing.
- Mix only to connect the components. Add the zest and lime juice, mix.
- Put parchment paper into baking form (size 22 x 32 cm).
- Distribute evenly the dough, put on the top blueberries .
- Bake at 175 degrees for 35 - 40 minutes, (till dry stick).
- Remove and cool.
- Before serving, sprinkle with powdered sugar.
Enjoy:)
Asia
Magic kitchen with Asia |
wspaniale wygląda to ciasto i ta góra jagód,cudo!.
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie:) wyszło pyszne, myślę, że maślanka dodała super aromatu:) zestaw limonka i kokos też boski
OdpowiedzUsuńSuper, że przepis jest na blogu, bo właśnie dziś mam zamiar go upiec. Jeszcze mam w ustach ten cudny smak. Dzięki, że go upiekłaś tydzień temu.
OdpowiedzUsuńCieszę się dziewczyny, że ciasto się sprawdza:)
OdpowiedzUsuń