Magic kitchen with Asia |
Składniki (na około 10-12 sztuk):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki otrębów
- 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- otarta skórka z 2 pomarańczy
- 100 ml maślanki
- 40 g roztopionego masła
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek dżemu pomarańczowego
- 100 g groszków (chipsów) z białej czekolady (lub posiekanej białej czekolady)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę pszenną, otręby, cukier, proszek do pieczenia.
- W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, sok, skórkę, maślankę, masło, dżem.
- Łączymy zawartość obu naczyń, mieszamy z grubsza, dodając pod koniec białą czekoladę.
- Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto, do 3/4 wysokości papilotki.
- Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
- Wyjmujemy, lekko przestudzamy, potem studzimy na kratce.
Smacznego!
ENGLISH VERSION:
Magic kitchen with Asia |
Ingredients:
- 1,5 cups plain flour
- ½ cup bran
- 2/3 cup light brown sugar
- 1 large egg
- 150 ml fresh juice squeezed from one orange
- grated zest of 2 oranges
- 100 ml buttermilk
- 40 g butter, melted
- 2,5 teaspoons baking powder
- 5 tablespoons orange jam
- 100 g white chocolate, chopped (or white chocolate chips)
Directions for muffins:
- All ingredients should be at room temperature.
- In one bowl combine dry ingredients (flour, bran, brown sugar, baking powder).
- In another bowl stir wet ingredients (egg, juice, zest, buttermilk, orange jam, melted butter).
- Then, combine together all the ingredients and fold in the white chocolate. Stir until just combined.
- Line a muffin pan with paper muffin cases and fill each case ¾ full.
- Bake for about 25 minutes at 190ºC until a toothpick inserted in the center of a muffin comes out clean.
- Remove from the oven and let cool slightly in their cases before transferring to a wire rack.
Enjoy!
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz