wtorek, 24 września 2013

Muffinki pomarańczowe z białą czekoladą/ Orange muffins with white chocolate


Magic kitchen with Asia 
Chciałabym Wam zaproponować pyszne muffinki pomarańczowe, które nadadzą się idealnie na święta, ale nie tylko! Moją inspiracją po raz kolejny był blog Doroty Moje wypieki. Muffinki nie są trudne do zrobienia, a za to są pyszne i wilgotne. Polecam!

Składniki (na około 10-12 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki otrębów
  • 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 100 ml maślanki
  • 40 g roztopionego masła
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek dżemu pomarańczowego
  • 100 g groszków (chipsów) z białej czekolady (lub posiekanej białej czekolady)

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę pszenną, otręby, cukier, proszek do pieczenia.
  3. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, sok, skórkę, maślankę, masło, dżem.
  4.  Łączymy zawartość obu naczyń, mieszamy z grubsza, dodając pod koniec białą czekoladę.
  5. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto, do 3/4 wysokości papilotki.
  6. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. 
  7. Wyjmujemy, lekko przestudzamy, potem studzimy na kratce.
Smacznego!

ENGLISH VERSION:

Magic kitchen with Asia
I would like to offer you;) delicious orange muffins with white chocolate. They are tasty and delicious! In the same time, it is not difficult to make them- so no worries:) you can do that!

Ingredients:

  • 1,5 cups plain flour
  • ½ cup bran
  • 2/3 cup light brown sugar
  • 1 large egg
  • 150 ml fresh juice squeezed from one orange
  • grated zest of 2 oranges
  • 100 ml buttermilk
  • 40 g butter, melted
  • 2,5 teaspoons baking powder
  • 5 tablespoons orange jam
  • 100 g white chocolate, chopped (or white chocolate chips)

Directions for muffins:
  1. All ingredients should be at room temperature.
  2. In one bowl combine dry ingredients (flour, bran, brown sugar, baking powder). 
  3. In another bowl stir wet ingredients (egg, juice, zest, buttermilk, orange jam, melted butter).
  4. Then, combine together all the ingredients and fold in the white chocolate. Stir until just combined.
  5. Line a muffin pan with paper muffin cases and fill each case ¾ full.
  6.  Bake for about 25 minutes at 190ºC until a toothpick inserted in the center of a muffin comes out clean. 
  7. Remove from the oven and let cool slightly in their cases before transferring to a wire rack.


Enjoy!
Asia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz