Magic kitchen with Asia |
Jeśli jesteście fanami cydru, jak ja i moja rodzinka, to polecam Wam fantastyczną wariację na temat ryżu z jabłkami. Cydr nadaje potrawie fantastyczny aromat, a całe danie jest lekkie i idealne na upały.
Przepis znajdziecie również na fantastycznej stronie Krainy Cydru
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki cydru jabłkowego
- 200 g ryżu
- 5-6 jabłek (u mnie papierówki)
- 4 łyżki masła
- cukier
- cynamon (do smaku)
- słodka śmietana (do dekoracji)
- rodzynki
Wykonanie:
- Ryż gotujemy na mleku z dodatkiem cydru, aż do miękkości.
- Dodajemy do gotującego się ryżu 2 łyżki masła i szczyptę soli.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do nich 2 łyżki rodzynek.
- Naczynie żaroodporne smarujemy resztką masła.
- Na dno dajemy warstwę ryżu, następnie jabłka, posypujemy 1-2 łyżeczkami cukru (w zależności od jabłek) i cynamonem. Ponownie dajemy ryż, jabłka cukier i cynamon.
- Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni.
- Podajemy na ciepło z dodatkiem słodkiej śmietany i opcjonalnie cynamonu.
Smacznego!
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz