sobota, 14 września 2013

Ryż z cydrem, jabłkami i cynamonem

Magic kitchen with Asia
Jeśli jesteście fanami cydru, jak ja i moja rodzinka, to polecam Wam fantastyczną wariację na temat ryżu z jabłkami. Cydr nadaje potrawie fantastyczny aromat, a całe danie jest lekkie i idealne na upały.
Przepis znajdziecie również na fantastycznej stronie Krainy Cydru

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cydru jabłkowego
  • 200 g ryżu
  • 5-6 jabłek (u mnie papierówki)
  • 4 łyżki masła
  • cukier
  • cynamon (do smaku)
  • słodka śmietana (do dekoracji)
  • rodzynki
Wykonanie:
  1. Ryż gotujemy na mleku z dodatkiem cydru, aż do miękkości. 
  2. Dodajemy do gotującego się ryżu 2 łyżki masła i szczyptę soli. 
  3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do nich 2 łyżki rodzynek. 
  4. Naczynie żaroodporne smarujemy resztką masła. 
  5. Na dno dajemy warstwę ryżu, następnie jabłka, posypujemy 1-2 łyżeczkami cukru (w zależności od jabłek) i cynamonem. Ponownie dajemy ryż, jabłka cukier i cynamon. 
  6. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. 
  7. Podajemy na ciepło z dodatkiem słodkiej śmietany i opcjonalnie cynamonu.
Smacznego!
Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz