Please scroll down for English version.
Chciałabym Wam zaproponować pyszne muffinki ze śliwkami. Są rewelacyjne!
Jeśli kochacie śliwki, warto spróbować!:)
Składniki na około 12 sztuk:
Smacznego!
Asia
ENGLISH VERSION:
Ingredients
Directions:
Enjoy!
Asia
Magic kitchen with Asia |
Chciałabym Wam zaproponować pyszne muffinki ze śliwkami. Są rewelacyjne!
Jeśli kochacie śliwki, warto spróbować!:)
Składniki na około 12 sztuk:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- ok. 500 g śliwek
- W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.
- W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: masło, mleko, roztrzepane jajka.
- Do naczynia z suchymi składnikami dodajemy składniki mokre, mieszamy wszystko krótko (tylko do połączenia się składników).
- Foremki do muffinek smarujemy masłem, wysypujemy kaszą manną lub bułka tartą.
- Wykładamy do 3/4 wysokości foremki.
- Układamy pokrojone śliwki i posypujemy odrobiną cukru.
- Pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni lub do tzw. suchego patyczka.
- Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Smacznego!
Asia
ENGLISH VERSION:
Ingredients
- 2.5 cups flour
- 1/2 cup caster sugar
- pinch of salt
- 2 teaspoons baking powder
- 1 teaspoon vanilla sugar (optional)
- 100 g of butter dissolved
- 1 cup milk
- 2 eggs
Directions:
- In one bowl combine dry ingredients (flour, baking powder, sugar,vanilla sugar).
- In a separate bowl stir wet ingredients (butter, milk, eggs).
- Add the dry ingredients to the liquid ones and stir until just combined.
- Grease muffin tins with butter, pour semolina or bread crumbs.
- Fill each muffin case with 1-2 tablespoons of dough (three quarters of the mold), put on it strawberry, lightly press against.
- Bake for approximately 20 - 25 minutes at 170 degrees (dry stick).
- Take out and cool it on a wire rack.
- Sprinkle with powdered sugar (optional).
Enjoy!
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz