piątek, 25 października 2013

Muffinki z serem fetą i zieloną papryką / Muffins with feta cheese and a green pepper

Please scroll down for English version.

Magic kitchen with Asia 
Pierwszy raz piekłam muffinki na tzw. słono. Bałam się mówiąc szczerze, że nie powalą mnie na kolana. Na szczęście się myliłam:) Wyszły pyszne. Smakowały nawet mi. A dla mnie muffinki do niedawna równały się słodycz. Przepis zaczerpnęłam i troszke zmodyfikowałam z bloga Moje Wypieki.

Składniki (ok.20 sztuk):

  • 1 duża zielona papryka
  • 125 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200 g sera feta
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawy: sól (około ½ łyżeczki), pieprz, słodka czerwona papryka, bazylia
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na 2-3 łyżkach oliwy z oliwek.
  3. Ser feta kroimy w kostkę.
  4. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia. 
  5. Mieszamy suche składniki: mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem i przyprawami.
  6. W drugim naczyniu mieszamy mokre: roztrzepane jajka, mleko i ostudzony tłuszcz. 
  7. Łączymy składniki mokre z suchymi dodając pokrojoną w kostkę paprykę i ser feta. 
  8. Mieszmay szybko i mało dokładnie (mogą pozostać grudki).
  9. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. 
  10. Ciasto nakładamy do papilotek (do 3/4 wysokości, choć ja nakładałam pełne, bez górki). Pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 200 stopni. 
  11. Podajemy na zimno.
Smacznego :)

ENGLISH VERSION

Ingredients (for about 20 muffins):

  • 1 large pepper (green)
  • 125 g butter
  • 250 ml milk
  • 2 eggs
  • 200 g feta cheese
  • 400 g plain flour
  • 2 tsp baking powder
  • seasonings: 1/2 tsp salt, pepper, sweet red paprika, basil
  • 2-3 Tbsp olive oil

Directions for muffins:

  1. Cut the pepper into cubes, heat the oil and fry pepper for few minutes.
  2. Cut  feta cheese as well. 
  3. Melt butter and leave to cool.
  4.  Sift the flour into a bowl and combine with baking powder and seasonings.
  5. In the other bowl stir together the liquid ingredients: lightly beaten eggs, milk and cooled butter. Combine the dry ingredients with the liquid ones. 
  6. Add the pepper and feta cheese. Stir quickly and inaccurately.
  7.  Line a muffin pan with paper muffin cases and fill each case ¾ full. 
  8. Bake for about 20 - 25 minutes at 200 degrees.
  9.  Serve cold.
Enjoy:)
Asia

2 komentarze:

  1. ja jeszcze nie przekonałam się do wytrawnych muffinek, ale te wyglądają wyglądają bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a widzisz:) ja do niedawna też nie! miałam to do tego stopnia, że upiekłam i prosiłam innych o opinie:) Sama się bałam!:) ale te wyszły pysznie. Myślę, że to dzięki serowi. Niemniej jednak, wciąż słodkie muffinki są moimi faworytami:)

    OdpowiedzUsuń