sobota, 2 listopada 2013

Zupa-krem szpinakowa / Spinach soup

Please scroll down for English version.
Magic kitchen with Asia
Przepis na tą pyszną zupę dostałam od mojej bardzo dobrej koleżanki. Oczywiście najpierw mnie poczęstowała zupą i od razu się zakochałam w tym daniu. Jeśli lubicie szpinak, to warto spróbować.

Składniki:

  •  1 opakowanie szpinaku (ok. 250 g)
  • ok. 2-3 marchewki
  • sól, pieprz, lubczyk
  • ok. 1-2 ziemniaki (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • ok.1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • pomidor
  • ser żółty, np. parmezan
  • opcjonalnie jogurt

Wykonanie:

  1. Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Marchewke, szpinak i czosnek podsmażamy na oleju (kilka minut).
  3. Następnie zalewamy je wodą.
  4. Dodajemy sól, pieprz i lubczyk (opcjonalnie kostka rosołowa).
  5. Całość gotujemy ok. 20 minut.
  6. Ściągamy zupę z pieca i czekamy aż troszkę ostygnie.
  7. Następnie za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki.
  8. Podajemy z pomidorem pokrojonym w kostkę i posypujemy parmezanem ( z braku sera dodałam sobie jogurt).
Smacznego!
Asia 


ENGLISH VERSION

Ingredients:

  • around 250 g spinach 
  • salt, pepper, lovage
  • 1 clove of garlic
  • 2-3 carrots
  • 1-2 Tbsp of oil
  • 1-2 potatoes (optionally)
  • cheese, for example parmesan
  • tomato
  • yogurt (optionally)
Directions for soup:

  1. Cut carrot into smaller size pieces.
  2. Fry carrot, spinach and garlic for few minutes in the pan with 1-2 Tbsp of olive oil.
  3. After that add the water.
  4. Add salt, pepper and lovage.
  5. Boil around 20 minutes.
  6. Remove from heat.
  7. Blend it with a stick blender until smooth.
  8. Serve with chopped tomato, sprinkle with parmesan (I didn't have parmezan, so I put yogurt).
Enjoy!
Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz