Magic kitchen with Asia |
Składniki (ok. 55 pierniczków):
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
- 100 g łagodnego miodu np. akacjowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wsypać do naczynia, mieszamy i wyrabiamy ciasto (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodajemy mąki.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
- Wykrawamy różne kształty pierniczków.
- Układamy je na blaszce w niewielkich odstępach.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8 - 10 minut.
- Studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy.
Magic kitchen with Asia |
Smacznego!
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz