wtorek, 24 grudnia 2013

"Szybkie" pierniczki

Magic kitchen with Asia
Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować kolejny rewelacyjny przepis na pierniczki świateczne(i nie tylko), który oczywiście znalazłam na blogu Moje Wypieki. Przepis jest prosty i szybki, a pierniczki pyszne. Jeśli pierniczki sa stwardnieją wystarczy na nie położyć kawałki jabłka lub zostawic w wilgotnym pomieszczeniu.


Składniki (ok. 55 pierniczków):
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g łagodnego miodu np. akacjowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki wsypać do naczynia, mieszamy i wyrabiamy ciasto (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodajemy mąki.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
  3. Wykrawamy różne kształty pierniczków. 
  4. Układamy je na blaszce w niewielkich odstępach. 
  5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8 - 10 minut.
  6. Studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy.
Magic kitchen with Asia

Smacznego!
Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz