sobota, 28 grudnia 2013

Sadzone jajko z pomidorem i szpinakiem

Magic kitchen with Asia
Sięgnęłam ponownie po książkę kucharską "Dieta Agaty" autorstwa Agaty Jędraszczak. Kolejny nieskomplikowany przepis okazał sie strzałem w dziesiątkę. Bardzo mi smakowało:)
Z czystym sercem polecam książkę kucharską Agaty.

Składniki ( 1 porcja/166 kcal):
  • jajko
  • pomidor
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 ząbku czosnku
  • łyżeczka oliwy
  • 1/2 szklanki świeżego szpinaku
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Pomidor wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. 
  2. Wyjmujemy po 10 sekundach, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  3. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na łyżeczce oliwy (aż się zeszkli).
  4. Nastepnie dodajemy pomidor i smażymy kilka minut (aż wyparuje większość wody w nim zawarta).
  5. Dokładamy umyte listki szpinaku, doprawiamy pieprzem i solą.
  6. Warzywa zgarniamy na boki patelni, w środek wbijamy jajko.
  7. Przykrywamy i odczekujemy ok 1-2 min, aż białko sie zetnie (żółtko powinno pozostać płynne).
  8. I.... zjadamy ;)
Smacznego!
Asia 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Martusia:) szkoda, że zimowe światło nie daje szansy na lepsze zdjęcie w moim wykonaniu:) Super masz bloga! już dodaję do ulubionych:)

      Usuń