Magic kitchen with Asia |
Rodzinka Szaciłło kolejny raz zaskoczyła mnie pysznym daniem. Chciałabym Wam więc dzisiaj polecić bigos wegetariański. Osoby, które nie jedzą mięsa nie są pozbawione możliwości zjedzenia tradycyjnych dań polskich:) Przepis zaczerpnęłam i lekko zmodyfikowałam z książki "Przemytnicy na wakacjach" rodziny Szaciłło.
Składaniki:
- 700g kapusty kiszonej
- pół główki małej młodej kapusty
- 6 suszonych śliwek
- 4-5 suszonych grzybów (namoczonych)
- 200g przecieru lub koncentratu pomidorowego
- 4 ziarenka jałowca
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1 średnia cebula
- pół łyżeczki przyprawy "5smaków"
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie.
- Dorzucamy poszatkowaną młodą kapustę, kapustę kiszoną, pokrojne śliwki i grzyby.
- Następnnie dodajemy zmielony jałowiec, pieprz, liść laurowy i przyprawę "5 smaków".
- Całość dusimy na małym ogniu przez 45 minut (jeśli się będzie przypalać, dolewamy wodę).
- Z kapusty wyjmujemy liść laurowy i dodajemy przecier.
- Dusimy kolejne 30 minut.
Smacznego:)
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz