Magic kitchen with Asia |
Chciałabym Wam dzisiaj zaoferować wspaniałą wariację na temat kremu z brokułów. Nie wiem czy wiecie, ale brokuły to najlepsi przyjaciele wątroby. Zawierają sulforafan, który zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się naszego organizmu i uczucie zmęczenia. Natomiast koper włoski jest niezwykle zdrowy i nadaje cudowny aromat zupie. Bulwa kopru włoskiego ma słodkawo- korzenny smak. Przepis zaczerpnęłam z książki: "Jesteś tym, co jesz. Książka kucharska" Gillian McKeith. A więc do dzieła!
Składniki (4 porcje):
- 1 bulwa kopru włoskiego pozbawiona łodyg i pokrojona w drobną kostkę,
- 1 kostka buliony warzywnego ekologicznego (bez glutaminianu sodu),
- 3 główki brokułów, podzielone na małe różyczki, łodyga pokrojona w cienkie paski,
- garść świeżego estragonu,
- garść świeżej szałwi,
- kiełki lucerny (lub opcjonalnie inne kiełki)
Wykonanie:
- Do gotującej się wody dodajemy bulion warzywny i pokrojony koper.
- Zmniejszamy ogien i gotujemy koper przez 5-7 minut.
- Następnie dodajemy brokuły wraz z łodygami i gotujemy przez dalsze 4-5 minut.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy estragon oraz szałwię.
- Studzimy, a następnie miksujemy na drobną masę.
- Wlewamy do ogrzanych miseczek, posypujemy kiełkami i podajemy.
Smacznego:)
Asiek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz