Magic kitchen with Asia |
Upiekłam ostatnio dla mojej Madzi i Pani Beatki cynamonki:) Oczywiście jak zwykle wyszło mi tego jak dla wojska:) Postanowiłam więc uszczęśliwić moich znajomych z pracy. Wszystkie cynamonki zniknęły w oka mgnieniu, a znajomi z pracy prosili mnie o przepis:) Cieszę się, że im tak bardzo smakowało. Podzielę się więc tym bardziej z Wami tym przepisem, który zaczerpnęłam z bloga Doroty (www.mojewypieki.com)
Składniki:
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 125g masła, roztopionego i ostudzonego
- 4 dag świeżych drożdży lub 2 dag drożdży instant
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- ¼ kostki masła, roztopionego
- około pół szklanki cukru
- kilka łyżeczek cynamonu
- rodzynki (opcjonalnie)
- jajko do posmarowania
Wykonanie:
- Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka robimy zaczyn.
- Następnie odstawiamy do podwojenia objetości (wyrośnięcia). W przypadku drożdży suchych nie trzeba robić zaczynu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki.
- Do przesianej mąki dodajemy sól, jajka, resztę mleka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn.
- Wyrabiamy ciasto.
- Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy roztopione masło.
- Dalej wyrabiamy aż ciasto zacznie nam odchodzić od ręki.
- Odstawiamy ciasto do ciepłego miejsca aż podwoi swoją objętość.
- Gdy podwoi objętość wykładamy na stolnicę i dzielimy na 4 części.
- Każdą rozwałkowujemy, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem (możemy też dodać rodzynki).
- Następnie zwijamy jak roladę, kroimy w plasterki.
- Kładziemy na blaszce zachowując odstępy (bułeczki urosną znacznie).
- Na końcu smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy 10-15 minut w pierkarniku nagrzanym do 180 stopni.
Magic kitchen with Asia |
Smacznego:)
Asia
Właśnie działam z tym przepisem. Uwielbiam cynamonki wiec postanowiłam je poraz pierwszy zrobić sama. Oby sie udało. Asiu dziekuje za przepis i wsparcie.
OdpowiedzUsuńUdaly sie i sa wysmienite.
OdpowiedzUsuń