niedziela, 19 sierpnia 2012

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką/ Buns with plums and crumble:)

Magic kitchen with Asia 


Sezon śliwkowy w Polsce już jakiś czas temu został rozpoczęty.  Śliwki kuszą swoim wyglądem i smakiem:) Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować drożdżówki z tymi cudnymi owocami. Przepis zaczerpnęłam z bloga Doroty (www.mojewypieki.com:) i lekko go zmodyfikowałam. A zatem do dzieła!
Składniki na zaczyn:
  • 16g r drożdży świeżych
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół łyżeczki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
Składniki na 12 bułeczek:
  • 2 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 80g roztopionego masła
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania
  • pół kilo śliwek (pokrojnych w półksiężyce)
  • garść rodzynek
  • płatki migdałów
  • miód
Składniki na kruszonkę:
  • 180gr mąki
  • Pół szklanki cukru
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 16gr cukru waniliowego
  • 60gr  roztopionego masła
Wykonanie zaczynu:
  1. Do dużego naczynia wlewamy pół szklanki ciepłego mleka i dosypujemy drożdże.
  2. Następnie dodajemy cukier i pół szklanki mąki. Wszystko dokładnie mieszany  do uzyskania odpowiedniej konsystencji (podobnej do konsystencji śmietany).
  3. Następnie odstawiamy do podwojenia objętości.
Wykonanie kruszonki:
  1. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i wyrabiamy rękami.
Wykonanie bułeczek:
  1. Mleko, cukier, jajko i żółtko mieszamy.
  2. Dodajemy mąkę z drożdżami, masło i sól.
  3. Wyrabiamy gładkie, nie klejące się ciasto.
  4. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
  5. Wyrośnięte ciasto powtórnie zagniatamy.
  6. Ciasto dzielimy na 12 równych części.
  7. Formujemy bułeczki i układamy na blaszce w sporych odległościach od siebie.
  8. Przykrywamy i pozostawiamy do podwojenia objętości.
  9. Gdy bułeczki podrosną, dnem szklanki robimy w każdej drożdżówce wgłębienie (musimy mocno przycisnąć szklankę, ciasto powinno być cienkie w tym miejscu- praktycznie do samej blaszki).
  10. Wkładmy do wgłębienia odrobinę miodu, a na to kładziemy śliwki.
  11. Posypujemy płatkami migdałów i rodzynkami.
  12. Następnie drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy pyszną kruszonką.
  13. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20-22 minuty.
  14. Studzimy i jemy:).
ENGLISH VERSION:
Ingredients for leaven:
  • 16g fresh yeast r
  • ½ cup warm milk
  • ½ a tsp  sugar
  • ½ cup plain flour
Ingredients for buns:
  • 2 ½ cup plain flour
  • ½ cup warm milk
  • 4  Tbsp sugar
  • pinch of salt
  • 1 egg
  • 2 egg yolk
  • 80 g melted butter
  • 12 g fresh yeast or 7 g dried yeast
  • 500g plums
  • 1 egg, lightly beaten to spread on buns
  • almonds
  • handful of raisins
  • honey
Ingredients for crumble:
  • 180g plain flour
  • ½ cup sugar
  • 16g vanilla sugar
  • ½ tsp cinnamon
  • 60g melted butter
Instruction for leaven:
  1. If using fresh one melt them with ½ cup warm milk.
  2. Then add sugar and plain flour.
  3. We mix everything and leave it in a warm place under cover until it grow twice as big.
Instruction for crumble:
  1. Rub the butter in flour and sugar until crumble is done.

Instruction for buns:
  1. If using fresh one melt them with ½ cup warm milk, yeast,
  2. We mix milk, sugar, egg and egg yolk together.
  3. We add flour mixed with prepared leaven or dried yeast , butter and salt.
  4. We knead the dough until smooth and springy.
  5. We leave it in a warm place under cover until it grow twice as big.
  6. After that time knead the dough for few more minutes.
  7. We  divide the dough into 9 pieces.
  8. We  form round buns and put them on a baking tray leaving a lot of space between each other.
  9. We cover them and leave in a warm place until they grow twice as big.
  10. When buns are big enough we make a small hollows in each bun using a bottom of a glass (we have to  push it so hard - the dough should be thin in this place  -  you can even touch the baking tray ).
  11. After that we  pour into each hollow ½ tsp of honey.
  12. Then we pour into  each plums, almonds and few raisins.
  13. Spread the buns with the egg and dredge them richly with crumble.
  14. We bake at 190 degrees C for about 20-22 minutes.
  15. We cool on a wire rack.
  16. And we eat:).

Enjoy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz