Magic kitchen with Asia |
Sezon śliwkowy w Polsce już jakiś czas temu został rozpoczęty. Śliwki kuszą swoim wyglądem i smakiem:) Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować drożdżówki z tymi cudnymi owocami. Przepis zaczerpnęłam z bloga Doroty (www.mojewypieki.com:) i lekko go zmodyfikowałam. A zatem do dzieła!
Składniki na zaczyn:
- 16g r drożdży świeżych
- pół szklanki ciepłego mleka
- pół łyżeczki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
Składniki na 12 bułeczek:
- 2 i ¾ szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 80g roztopionego masła
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania
- pół kilo śliwek (pokrojnych w półksiężyce)
- garść rodzynek
- płatki migdałów
- miód
Składniki na kruszonkę:
- 180gr mąki
- Pół szklanki cukru
- Pół łyżeczki cynamonu
- 16gr cukru waniliowego
- 60gr roztopionego masła
Wykonanie zaczynu:
- Do dużego naczynia wlewamy pół szklanki ciepłego mleka i dosypujemy drożdże.
- Następnie dodajemy cukier i pół szklanki mąki. Wszystko dokładnie mieszany do uzyskania odpowiedniej konsystencji (podobnej do konsystencji śmietany).
- Następnie odstawiamy do podwojenia objętości.
Wykonanie kruszonki:
- Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i wyrabiamy rękami.
Wykonanie bułeczek:
- Mleko, cukier, jajko i żółtko mieszamy.
- Dodajemy mąkę z drożdżami, masło i sól.
- Wyrabiamy gładkie, nie klejące się ciasto.
- Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto powtórnie zagniatamy.
- Ciasto dzielimy na 12 równych części.
- Formujemy bułeczki i układamy na blaszce w sporych odległościach od siebie.
- Przykrywamy i pozostawiamy do podwojenia objętości.
- Gdy bułeczki podrosną, dnem szklanki robimy w każdej drożdżówce wgłębienie (musimy mocno przycisnąć szklankę, ciasto powinno być cienkie w tym miejscu- praktycznie do samej blaszki).
- Wkładmy do wgłębienia odrobinę miodu, a na to kładziemy śliwki.
- Posypujemy płatkami migdałów i rodzynkami.
- Następnie drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy pyszną kruszonką.
- Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20-22 minuty.
- Studzimy i jemy:).
ENGLISH VERSION:
Ingredients for leaven:
- 16g fresh yeast r
- ½ cup warm milk
- ½ a tsp sugar
- ½ cup plain flour
Ingredients for buns:
- 2 ½ cup plain flour
- ½ cup warm milk
- 4 Tbsp sugar
- pinch of salt
- 1 egg
- 2 egg yolk
- 80 g melted butter
- 12 g fresh yeast or 7 g dried yeast
- 500g plums
- 1 egg, lightly beaten to spread on buns
- almonds
- handful of raisins
- honey
Ingredients for crumble:
- 180g plain flour
- ½ cup sugar
- 16g vanilla sugar
- ½ tsp cinnamon
- 60g melted butter
Instruction for leaven:
- If using fresh one melt them with ½ cup warm milk.
- Then add sugar and plain flour.
- We mix everything and leave it in a warm place under cover until it grow twice as big.
Instruction for crumble:
- Rub the butter in flour and sugar until crumble is done.
Instruction for buns:
- If using fresh one melt them with ½ cup warm milk, yeast,
- We mix milk, sugar, egg and egg yolk together.
- We add flour mixed with prepared leaven or dried yeast , butter and salt.
- We knead the dough until smooth and springy.
- We leave it in a warm place under cover until it grow twice as big.
- After that time knead the dough for few more minutes.
- We divide the dough into 9 pieces.
- We form round buns and put them on a baking tray leaving a lot of space between each other.
- We cover them and leave in a warm place until they grow twice as big.
- When buns are big enough we make a small hollows in each bun using a bottom of a glass (we have to push it so hard - the dough should be thin in this place - you can even touch the baking tray ).
- After that we pour into each hollow ½ tsp of honey.
- Then we pour into each plums, almonds and few raisins.
- Spread the buns with the egg and dredge them richly with crumble.
- We bake at 190 degrees C for about 20-22 minutes.
- We cool on a wire rack.
- And we eat:).
Enjoy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz