Magic kitchen with Asia |
Jako miłośniczka zdrowej i lekkiej kuchni nie umiałam się powstrzymać przed kolejną wariacją na temat dyni:) Przejrzałam więc fantastyczną książkę kucharską rodziny Szaciłło - "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy" - i przystąpiłam do dzieła:) Dzięki temu mam Wam do zaoferowania pyszny krem z groszku i dyni. A więc...do dzieła moi kochani!
Składniki:
- 200g mrożonego groszku
- 200g dyni
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1/2 małego pora
- łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, lubczyk, pieprz, liść laurowy
Wykonanie:
- Pietruszkę ścieramy na grubej tarce i podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek.
- Po kilku minutach dorzucamy do pietruszki pokrojonego pora.
- Smażymy kilka minut.
- Warzywa zalewamy wodą.
- Następnie dodajemy groszek, pokrojoną dynię i marchewkę.
- Całość przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i lubczyku.
- Gotujemy około 15 minut.
- Zupę ściągamy z pieca i za pomocą blendera miksujemy.
- Zupę - krem przed podaniem możemy ozdobić natką pietruszki lub startym parmezanem (według uznania).
- A następnie pyszny krem zjadamy;)
Magic kitchen with Asia |
Asiula:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz