poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Krem z groszku i dyni

Magic kitchen with Asia 


Jako miłośniczka zdrowej i lekkiej kuchni nie umiałam się powstrzymać przed kolejną wariacją na temat dyni:) Przejrzałam więc fantastyczną książkę kucharską rodziny Szaciłło - "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy" -  i przystąpiłam do dzieła:) Dzięki temu mam Wam do zaoferowania pyszny krem z groszku i dyni. A więc...do dzieła moi kochani!
Składniki:
  • 200g mrożonego groszku
  • 200g dyni
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1/2 małego pora
  • łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, lubczyk, pieprz, liść laurowy
Wykonanie:
  1. Pietruszkę ścieramy na grubej tarce i podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek.
  2. Po kilku minutach dorzucamy do pietruszki pokrojonego pora.
  3. Smażymy kilka minut.
  4. Warzywa zalewamy wodą.
  5. Następnie dodajemy groszek, pokrojoną dynię i marchewkę.
  6. Całość przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i lubczyku.
  7. Gotujemy około 15 minut.
  8. Zupę ściągamy z pieca i za pomocą blendera miksujemy.
  9. Zupę - krem przed podaniem możemy ozdobić natką pietruszki lub startym parmezanem (według uznania).
  10. A następnie pyszny krem zjadamy;)

Magic kitchen with Asia
Smacznego!
Asiula:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz