niedziela, 5 sierpnia 2012

Krem z dyni / Pumpkin soup

Magic kitchen with Asia


Dzięki wspaniałym ludziom człowiek jest w stanie ugotować coś pysznego:) Moja fantastyczna Monika przyniosła mi w prezencie piękną dynię z własnego ogródka:) Co za niespodzianka! Dzięki Monice mam Wam właśnie do zaoferowania zupę - krem z dyni. Do dzieła!
Składniki:
  • 500gr dyni
  • 300gr cukinii
  • 150gr marchewki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 10gr świeżego imbiru
  • szczypta soli
  • przyprawy: pieprz cayenne, kurkuma, curry, papryka słodka, lubczyk
  • natka pietruszki
Wykonanie:
  1. Oczyszczoną dynię kroimy na średniej wielkości kawałki.
  2. Podobnie postępujemy z cukinią i marchewką.
  3. Pokrojone warzywa podsmażamy na łyżce oliwy (kilka minut).
  4. Następnie zalewamy je wodą (najlepiej żeby lekko tylko przykrywała warzywa).
  5. Dodajemy starty na tarce imbir, szczyptę soli (do smaku) oraz pozostałe przyprawy.
  6. Gotujemy około 15- 2o minut.
  7. Ściągamy zupę z pieca i czekamy aż troszkę ostygnie.
  8. Następnie za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki.
  9. Dekorujemy natką pietruszki.
ENGLISH VERSION:
Thanks to amazing people we are able to cook something delicious:) My fantastic friend, Monika, she gave me beautiful pumpkin from her garden. What a surprise! Thanks to Monika I can offer you now pumpkin soup.
Ingredients:
  • 500 g pumpkin
  • 300 g zucchini
  • 150 g carrot
  • tablespoon of olive oil
  • 10 g fresh ginger
  • pinch of salt
  • spices: cayenne pepper, turmeric, curry, sweet pepper, lovage
  • parsley
Instruction:
  1. Cut pumpkin, zucchini and carrot into medium size pieces.
  2. Fry them for several minutes in the pan with tablespoon of olive oil.
  3. After that add the water  (water should not cover the vegetables).
  4. Add grated ginger, pinch of salt and other spices.
  5. Boil 15-20 minutes.
  6. Remove from heat.
  7. Blend it with a stick blender until smooth.
  8. Put a little bit of parsley on the top before serving.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz