Magic kitchen with Asia |
Dzięki wspaniałym ludziom człowiek jest w stanie ugotować coś pysznego:) Moja fantastyczna Monika przyniosła mi w prezencie piękną dynię z własnego ogródka:) Co za niespodzianka! Dzięki Monice mam Wam właśnie do zaoferowania zupę - krem z dyni. Do dzieła!
Składniki:
- 500gr dyni
- 300gr cukinii
- 150gr marchewki
- łyżka oliwy z oliwek
- 10gr świeżego imbiru
- szczypta soli
- przyprawy: pieprz cayenne, kurkuma, curry, papryka słodka, lubczyk
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Oczyszczoną dynię kroimy na średniej wielkości kawałki.
- Podobnie postępujemy z cukinią i marchewką.
- Pokrojone warzywa podsmażamy na łyżce oliwy (kilka minut).
- Następnie zalewamy je wodą (najlepiej żeby lekko tylko przykrywała warzywa).
- Dodajemy starty na tarce imbir, szczyptę soli (do smaku) oraz pozostałe przyprawy.
- Gotujemy około 15- 2o minut.
- Ściągamy zupę z pieca i czekamy aż troszkę ostygnie.
- Następnie za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki.
- Dekorujemy natką pietruszki.
ENGLISH VERSION:
Thanks to amazing people we are able to cook something delicious:) My fantastic friend, Monika, she gave me beautiful pumpkin from her garden. What a surprise! Thanks to Monika I can offer you now pumpkin soup.
Ingredients:
- 500 g pumpkin
- 300 g zucchini
- 150 g carrot
- tablespoon of olive oil
- 10 g fresh ginger
- pinch of salt
- spices: cayenne pepper, turmeric, curry, sweet pepper, lovage
- parsley
Instruction:
- Cut pumpkin, zucchini and carrot into medium size pieces.
- Fry them for several minutes in the pan with tablespoon of olive oil.
- After that add the water (water should not cover the vegetables).
- Add grated ginger, pinch of salt and other spices.
- Boil 15-20 minutes.
- Remove from heat.
- Blend it with a stick blender until smooth.
- Put a little bit of parsley on the top before serving.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz