Magic kitchen with Asia |
Mniejszymi lub większymi krokami zbliża się jesień. Mam nadzieję, że będzie to ta piękna "polska jesień", pełna słońca i pięknych liści na ulicach. Trzymam kciuki żeby nie padało za dużo i za często. W sklepach zaczęły sie pojawiać dynie. Bardzo mnie to cieszy, bo to jeden z moich ulubionych warzyw. No dobra, przyznam się:) ja to chyba kocham wszystkie warzywa - no prawie wszystkie. Mam wam dzisiaj do zaoferowania tartę z dynią na słodko. Uwielbiam przemycać do ciast warzywa - mam wtedy mniejsze wyrzuty sumienia jak zajdam się słodkościami:D Moją inspiracją był przepis na blogu Skarbnica Smaków (http://skarbnica-smakow.blogspot.com/2011/08/tarta-z-dynia-na-sodko.html?spref=fb).
Składaniki na ciasto:
- 300gr mąki pszennej
- 100gr cukru
- 16gr cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 200gr masła
- masło i bułka tarta do wysypania formy
Składniki na masę:
- 1/2 kg startej dynii
- 100gr cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2/3 szklanki mleka
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Formę na tartę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
- Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę.
- Następnie nakłuwamy widelcem ciasto.
- Pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
- Po 10 minutach wyciągamy ciasto i kładziemy na ostudzone ciasto przygotowaną masę dyniową.
- Ciasto pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180C.
Wykonanie masy:
- Mieszamy startą dynię z mlekiem, jajkami, przyprawą do piernika i cukrem.
- Wymieszaną masę wylewamy nad podpieczony spód tarty.
Smacznego:)
ENGLISH VERSION:
Ingredients for the crust:
- 300 g plain flour
- 16g vanilla sugar
- 2-3 Tbsp cold water
- 100 g sugar
- 1 egg
- 200 g butter
- tart shell lined with butter and crumbs
Ingredients for the filling:
- 100 g sugar
- 500 g pumpkin pulp
- ½ cup milk
- 2 eggs
- ½ tsp cinnamon
Directions for the crust:
- In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
- Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 30 minutes.
- Place the chilled dough on a tart dish lined with butter and crumbs.
- After that prick the dough a little bit with a fork.
- Preheat oven to 200 degrees.
- Bake for 10 minutes and remove from oven.
- Lower the oven temperature to 180 degrees.
- Pour pumpkin filling into cooled tart shell.
- Transfer the crust to oven and bake until golden brown.
Directions for pumpkin filling:
- In a large bowl, whisk together pumpkin, milk, eggs, cinnamon, and sugar.
- Pour pumpkin filling into cooled tart shell.
Enjoy:)
Magic kitchen with Asia |
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz