Magic kitchen with Asia |
Dlaczego jest godne polecenia?Ponieważ ma same zalety...jest zdrowsze w porównaniu do innych ciast:) kusi pięknym aromatem i wyjątkowym smakiem:) Nic tylko je piec i zajadać:) Podstawowe proporcje zaczerpnęłam z przepisu Zosi (www.makecookingeasier.pl), a polewę od Doroty (www.mojewypieki.blox.pl).
Składniki:
- 2 szklanki mąki typu graham
- 3- 4 jajka
- 1 szklanka cukru - najlepiej cukru brązowego bądź pół szklanki słodzika
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 szklanki ubitej marchwi -startej na drobnych oczkach
- 10 sztuk suszonej śliwki kalifornijskiej
- 10 sztuk suszonej moreli
- garść migdałów
- pół szklanki orzechów włoskich (ja ich nie użyłam, bo nie miałam:( )
Wykonanie:
- Śliwki suszone, morele suszone i migdały ( także orzechy) kroimy na małe kawałki.
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przygotowaną mąkę, cukier waniliowy, cynamon, przyprawę do piernika oraz oliwę.
- Na końcu dodajemy startą marchewkę i delikatnie mieszamy.
- Formę o średnicy około 20cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 40-45 minut.
- Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Jeśli góra się przypieka za szybko przykrywamy ją folią.
- Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
- Pokrywamy ciasto polewą. Możemy je również przekroić na pół i przełożyć połowę ciasta powstałą masą. Resztę masy dać na ciasto.
- Ja moje ciasto posypałam na końcu kokosem i pistacjami.
Składniki na polewę:
- 300 gram serka np. philadelphia (ja wybrałam dietetyczny serek)
- 6 łyżek miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- kropelka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki miksujemy do powstania gładkiej masy.
Pozdrawiam Was
Asia
Asiu, świetna robota! A ten właśnie przepis wyprobuje już niebawem. W następnej kolejności będzie krem z dyni, potem cynamonowe robaczkowe zawijaski:) wieczory sa w końcu coraz dłuzsze.
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie:) Przeniosłam tutaj bloga z wordpress:)Mogłabyś być taka kochana i podzielić się moim blogiem z innymi?:) brakuje mi takich dobrych wyników jak na wordpress:) Polecam wszystkie przepisy bo są Sabinko proste:) mam dużo zaległych do opublikowania, ale stopniowo to robię:) dość zajęta bywam:)
OdpowiedzUsuńoczywiscie, tak zrobie. I bede sledzic Twoje poczynania. pozdrowienia
Usuń:) Rozmawiałam z Kasią właśnie i mi mówiła, że bierzesz się za ciasto marchewkowe:) życze powodzenia i przyznam Ci się, że to było pierwsze moje ciasto w życiu, jakie upiekłam:) Poza tym dodałam wczoraj przepis na razową pizzę. jest jesień i sezon na dynie, więc polecam zupę krem z dyni i ciasto dyniowe:) mam jeszcze gdzieś przepiś naplacukisz z dyni:)
Usuńwłaśnie dziś jest ten dzień. za chwile sie biorę, ale zamiast maki typu graham - u nas nieosiągalna, daję zwykłą. a swoją drogą, żeby w krakowie od razu było wiadomo, że u mnie bedzie ciasto marchewkowe! toż to szok!
Usuń