Magic kitchen with Asia |
Pyszna...kusząca zapachem krówek babka..:) Moja rodzina i przyjaciele byli zachwyceni i rozkochali się w niej. Jej zapach i smak...poezja:) Przepis zaczerpnęłam z bloga Doroty S. (www.mojewypieki.blox.pl).
Składniki:
- 4 jajka
- 170 gram cukru
- 150 gram krówek
- 125 ml ajerkoniaku
- 250 gram mąki pszennej
- 150 gram miękkiego masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Krówki kroimy na drobne kawałki.
- Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
- Masło łączymy z cukrem i ucieramy na gładką masę. Do utartej masy dodajemy najpierw całe jajka, a następnie ajerkoniak (cały czas miksujemy). Do powstaje masy dodajemy stopniowo wymieszaną mąkę.
- Na samym końcu dodajemy krówki i delikatnie mieszamy.
- Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną formy (keksówki bądź formy z kominem).
- Pieczemy około 60 minut w temperaturze 175 stopni.
Składniki na polewę z białej czekolady:
- 115 gram białej czekolady
- 55 gram miękkiego masła
- 3 łyżki mleka
- 140 gram cukru pudru (przesianego)
Wykonanie polewy:
- Czekoladę łamiemy na małe kawałki.
- Mleko, masło i czekoladę umieszczamy w małym garnuszku.
- Rozpuszczamy powyższe składniki w kąpieli wodnej (ciągle mieszając).
- Po rozpuszczeniu się składników ściągamy garnuszek z kąpieli wodnej i dodajemy cukier puder.
- Całość miksujemy do uzyskania jednolitej (bez grudek) masy.
- Ciasto polewamy powstałą masą.
UWAGA:
Krówki mają tendencję do opadania na dno, dlatego formę musimy bardzo dobrze wysypać kaszą (aby krówki się nie przykleiły do dna).
Życzę powodzenia i... smacznego:)
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz