niedziela, 8 kwietnia 2012

Babka z ajerkoniakiem i krówkami

Magic kitchen with Asia

Pyszna...kusząca zapachem krówek babka..:) Moja rodzina i przyjaciele byli zachwyceni i rozkochali się w niej. Jej zapach i smak...poezja:) Przepis zaczerpnęłam z bloga Doroty S. (www.mojewypieki.blox.pl).
Składniki:
  • 4 jajka
  • 170 gram cukru
  • 150 gram krówek
  • 125 ml ajerkoniaku
  • 250 gram mąki pszennej
  • 150 gram miękkiego masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
  1. Krówki kroimy na drobne kawałki.
  2. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
  3. Masło łączymy z cukrem i ucieramy na gładką masę. Do utartej masy dodajemy najpierw całe jajka, a następnie ajerkoniak (cały czas miksujemy). Do powstaje masy dodajemy stopniowo wymieszaną mąkę.
  4. Na samym końcu dodajemy krówki i delikatnie mieszamy.
  5. Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną formy (keksówki bądź formy z kominem).
  6. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 175 stopni.


Składniki na polewę z białej czekolady:

  • 115 gram białej czekolady
  • 55 gram miękkiego masła
  • 3 łyżki mleka
  • 140 gram cukru pudru (przesianego)

Wykonanie polewy:

  1. Czekoladę łamiemy na małe kawałki.
  2. Mleko, masło i czekoladę umieszczamy w małym garnuszku.
  3. Rozpuszczamy powyższe składniki w kąpieli wodnej (ciągle mieszając).
  4. Po rozpuszczeniu się składników ściągamy garnuszek z kąpieli wodnej i dodajemy cukier puder.
  5. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej (bez grudek) masy.
  6. Ciasto polewamy powstałą masą.

UWAGA:
Krówki mają tendencję do opadania na dno, dlatego formę musimy bardzo dobrze wysypać kaszą (aby krówki się nie przykleiły do dna).


Życzę powodzenia i... smacznego:)
Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz