Magic kitchen with Asia |
Ja osobiście wolę ciemne pieczywo, ale ten chleb smakował mi również.
Składniki:
- 1 szklanki mąki pszennej (140g)
- 2 szklanka mąki żytniej (270g)
- 2 łyżki otrębów żytnich
- 200 ml ciepłej wody
- 50 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- odrobina żółtka i mleka do posmarowania chleba
Wykonanie:
- Do miski wlewamy ciepłą wodę i mleko, dodajemy łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże oraz łyżeczkę mąki.
- Odstawiamy na kilka minut aż całość zacznie się pienić.
- W osobnym naczyniu łączymy obie mąki z otrębami i solimy
- .Po zamieszaniu wysypujemy na stolnicę i stopniowo dolewając wcześniej przygotowany rozczyn zagniatamy elastyczne ciasto.
- Wkładamy je do sporej miski (możemy użyć naczynia, w którym mieszaliśmy suche składniki), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Ważne: po 60 minutach odgazowujemy ciasto przebijając je jednokrotnie palcami. - Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a foremkę (klasyczną keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej formy, więc nie musiałam).
- Gotowe ciasto formujemy w wałek, wkładamy do foremki i wierzch smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, po czym przykrywamy foremkę ściereczką i zostawiamy dowyrośnięcia na kolejne 30 minut.
- Gdy ostatecznie ciasto wyrośnie w foremce wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.
Smacznego!
Asia
Wlasnie wyrasta... Juz nie moge sie doczekac, co z tego wyjdzie...
OdpowiedzUsuńWlasnie wyrasta... Juz nie moge sie doczekac, co z tego wyjdzie...
OdpowiedzUsuńChlebek wyszedl wysmienity:-):-):-) Na 100% zagosci w codziennym menu:-)
OdpowiedzUsuńCiesze sie bardzo, ze chleb wyrósł i wyszedł wyśmienity! bo co swoje to swoje:) trzymam kciuki za kolejne wypieki:) ja postarams ie zrobic bułki teraz
OdpowiedzUsuńJeśli masz zdjęcie swojego chlebka, to podziel się:) Ciekawa jestem :)
OdpowiedzUsuńdziś ja biorę się za wypróbowanie tego chlebka.Pierwszy raz może się uda
OdpowiedzUsuńI jak się udał chlebek?trzymałam za Ciebie kciuki:)
Usuńmi zrobił się z ciasta zakalec nie wiem może w przepisie jest za mało wody, dodałam wszytko jak w przepisie tylko dodałam trochę siemienia lnianego całego, na razie słabo urosło, zobaczymy co będzie dalej..
OdpowiedzUsuńChlebek jest puszysty i miękki z chrupiącą skórką, trudno uwierzyć że robiony bez żadnych chemicznych dodatków, spulchniaczy itp. Po prostu pycha !!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że wyszło i smakuje:)
Usuń