niedziela, 29 września 2013

Krem marchewkowo-dyniowy/ Carrot-pumpkin soup

Please scroll down for English version.
Magic kitchen with Asia
Moje cudowna siostra zaopatrzyła mnie w marchewkę i dynię z własnego ogródka. Sezon dyniowy trwa, więc staram się go wykorzystać jak najlepiej. Dzisiaj wpadłam na pomysł zrobienia kremy marchewkowo-dyniowego. Wyszedł pysznie. Polecam wszystkim.

Składniki:
  • ok. 500 g dynii
  • ok. 400 g marchewki
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli, pieprzu
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie (1 ziarenko), bazylia, curry, papryka słodka, lubczyk, tymianek
  • świeża natka pietruszki
Wykonanie:
  1. Oczyszczoną dynię kroimy na średniej wielkości kawałki.
  2. Podobnie postępujemy z marchewką.
  3. Pokrojone warzywa podsmażamy na oliwie (kilka minut).
  4. Następnie zalewamy je wodą (najlepiej żeby lekko tylko przykrywała warzywa).
  5. Dodajemy sól, pieprz.
  6. Po ok. 15 minutach gotowania dodajemy pozostałe przyprawy.
  7. Kroimy natkę pietruszki i dodajemy.
  8. Gotujemy około 5-10 minut.
  9. Ściągamy zupę z pieca i czekamy aż troszkę ostygnie.
  10. Następnie za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki.
  11. Udekorowałam rzeżuchą.
Smacznego!
Asia

ENGLISH VERSION:

Ingredients:
  • around 500 g pumpkin
  • around 400 g carrot
  • 1-2 Tbsp olive oil
  • pinch of salt, black pepper
  • spices: bay leaf, allspice (1 seed), basil, curry, sweet pepper, lovage, thyme
  • fresh parsley
Instruction:
  1. Cut pumpkin and carrot into medium size pieces.
  2. Fry them for several minutes in the pan with 1-2 Tbsp of olive oil.
  3. After that add the water  (water should not cover the vegetables).
  4. Add salt and pepper.
  5. Boil around 15 minutes. After that add other species.
  6. Cut parsley and add to soup.
  7. Boil around 5-10 minutes.
  8. Remove from heat.
  9. Blend it with a stick blender until smooth.
  10. I put a little bit of cuckooflower on the top before serving.
Enjoy!

Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz