Magic kitchen with Asia |
Chciałabym tym razem zaproponować Wam odchudzoną i zdrowszą wersję ryżu z jabłkami:) Jedna porcja ma około 400kcal.
Składniki (2 porcje):
- 120 g ryżu brązowego
- szklanka mleka 0,5% tłuszczu
- cynamon
- 3-4 jabłka (starte)
- rodzynki
- cukier trzcinowy
- wanilia
Wykonanie:
- Do gotującej się wody wrzucamy ryż i zmniejszamy ogień.
- Gdy zmniejszy się poziom wody, dodajemy mleko i wanilię.
- Ryż brązowy gotujemy ok. 30 minut.
- Do startych jabłek dodajemy 1-2 łyżki rodzynek.
- Do naczynia żarodopornego przekładamy warstawami: ryż, jabłka z rodzynkami, cynamon, ryż, jabłka i cynamon.
- Dodatkowo można posłodzić cukrem trzcinowym jabłka. Ja nie słodzę.
- Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.
Smacznego,
Asia
Jeszcze bardziej dietetyczny ryż z jabłkami. 2,5 szklanki wody gotujemy osolone 1 łyżeczką soli ( lub mniej jeśli ktoś lubi). Kiedy woda będzie wrzała wsypujemy 1 szklankę ryżu i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem. Ucieramy na tarce 3 jabłka, słodzimy do smaku i dodajemy cynamon.Dodajemy do ryżu już prawie gotowego, mieszamy , doprowadzamy do wrzenia i pozostawiamy na 10 mninut po przykryciem.
OdpowiedzUsuń