poniedziałek, 6 maja 2013

Dietetyczny ryż z jabłkami i cynamonem

Magic kitchen with Asia 

Chciałabym tym razem zaproponować Wam odchudzoną i zdrowszą wersję ryżu z jabłkami:) Jedna porcja ma około 400kcal.

Składniki (2 porcje):
  • 120 g ryżu brązowego
  • szklanka mleka 0,5% tłuszczu
  • cynamon
  • 3-4 jabłka (starte)
  • rodzynki 
  • cukier trzcinowy 
  • wanilia
Wykonanie:
  1. Do gotującej się wody wrzucamy ryż i zmniejszamy ogień. 
  2. Gdy zmniejszy się poziom wody, dodajemy mleko i wanilię.
  3. Ryż brązowy gotujemy ok. 30 minut.
  4. Do startych jabłek dodajemy 1-2 łyżki rodzynek.
  5. Do naczynia żarodopornego przekładamy warstawami: ryż, jabłka z rodzynkami, cynamon, ryż, jabłka i cynamon. 
  6. Dodatkowo można posłodzić cukrem trzcinowym jabłka. Ja nie słodzę.
  7. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. 
Smacznego, 

Asia 

1 komentarz:

  1. Jeszcze bardziej dietetyczny ryż z jabłkami. 2,5 szklanki wody gotujemy osolone 1 łyżeczką soli ( lub mniej jeśli ktoś lubi). Kiedy woda będzie wrzała wsypujemy 1 szklankę ryżu i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem. Ucieramy na tarce 3 jabłka, słodzimy do smaku i dodajemy cynamon.Dodajemy do ryżu już prawie gotowego, mieszamy , doprowadzamy do wrzenia i pozostawiamy na 10 mninut po przykryciem.

    OdpowiedzUsuń