sobota, 4 maja 2013

Kukuye nokhod sabz

Please scroll down for English version.
Magic kitchen with Asia

I przyszedł czas na kuchnie irańską:) jak dla mnie to był strzał w dziesiątę. A to dzięki SLOT Festival! Przepis na irańskie kuku zaczerpnęłam z fajnego bloga Mirosix Gotuje  :) Polecam!

Składniki:
  • 1/2 kg zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • pieprz, sól
  • olej
Wykonanie:
  1. Gotujemy groszek we wrzącej, posolonej wodzie przez 5 minut. 
  2. Po ugotowaniu odcedzamy. 
  3. Podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek na oleju.
  4.  Mieszamy jajka z groszkiem, koperkiem, podsmażą cebulą, proszkiem do pieczenia oraz mąką.
  5. Doprajemy sól i pieprz do smaku. 
  6. Smarujemy naczynie żaroodporne masłem, przekładamy jajka z groszkiem do naczynia. 
  7. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 50-60 minut. 
  8. Mozna podawać na ciepło lub zimno(ze szczypiorkiem, ogórkiem, rzodkiewką, pomidorem).
Smacznego:)

ENGLISH VERSION:
Magic kitchen with Asia
Lets try Iranian kitchen:) Delicious!

Ingredients:
  • 1/2 kg green peas (fresh or frozen)
  • 4 eggs
  • 1 onion
  • 2 garlic cloves
  • bunch of dill
  • 3 Tbsp whole wheat flour
  • 1/2 tsp baking powder
  • salt, pepper 
  • oil
Directions for kukuye:
  1. Put the peas into boiling slated water and cook for 5 minutes. 
  2. Drain.
  3. Mix all ingredients (egg, onion, garlic, dill, flour, baking powder) with peas.
  4. Add salt and pepper.
  5. Grease casserole with butter and put kukuye to casserole.
  6. Bake at 180 degrees for 50-60 minutes.
  7. You can serve warm or cold (with chives, cucumber, radish, tomato).
Enjoy,

Asia:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz