Please scroll down for English version.
I przyszedł czas na kuchnie irańską:) jak dla mnie to był strzał w dziesiątę. A to dzięki SLOT Festival! Przepis na irańskie kuku zaczerpnęłam z fajnego bloga Mirosix Gotuje :) Polecam!
Magic kitchen with Asia |
I przyszedł czas na kuchnie irańską:) jak dla mnie to był strzał w dziesiątę. A to dzięki SLOT Festival! Przepis na irańskie kuku zaczerpnęłam z fajnego bloga Mirosix Gotuje :) Polecam!
Składniki:
- 1/2 kg zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 4 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 proszku do pieczenia
- pieprz, sól
- olej
Wykonanie:
- Gotujemy groszek we wrzącej, posolonej wodzie przez 5 minut.
- Po ugotowaniu odcedzamy.
- Podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek na oleju.
- Mieszamy jajka z groszkiem, koperkiem, podsmażą cebulą, proszkiem do pieczenia oraz mąką.
- Doprajemy sól i pieprz do smaku.
- Smarujemy naczynie żaroodporne masłem, przekładamy jajka z groszkiem do naczynia.
- Pieczemy w temp. 180 stopni przez 50-60 minut.
- Mozna podawać na ciepło lub zimno(ze szczypiorkiem, ogórkiem, rzodkiewką, pomidorem).
Smacznego:)
ENGLISH VERSION:
Magic kitchen with Asia |
Lets try Iranian kitchen:) Delicious!
Ingredients:
- 1/2 kg green peas (fresh or frozen)
- 4 eggs
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- bunch of dill
- 3 Tbsp whole wheat flour
- 1/2 tsp baking powder
- salt, pepper
- oil
Directions for kukuye:
- Put the peas into boiling slated water and cook for 5 minutes.
- Drain.
- Mix all ingredients (egg, onion, garlic, dill, flour, baking powder) with peas.
- Add salt and pepper.
- Grease casserole with butter and put kukuye to casserole.
- Bake at 180 degrees for 50-60 minutes.
- You can serve warm or cold (with chives, cucumber, radish, tomato).
Enjoy,
Asia:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz