czwartek, 30 kwietnia 2015

Kruche ciasto z wiśniami

Magic kitchen with Asia

Ciasto... pychota.. Słodkie, ale nie za słodkie. Lekko kwaskowe. Przepis zaczerpnięty z Moje Wypieki. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu! Polecam

Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
Składniki na masę:
  • 700 g wiśni, świeżych lub mrożonych*
  • 80 g cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaska łyżka o pojemności 15 ml)
  • 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
  1. W naczyniu umieszczamymiękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrabiamy między palcami na kruszonkę, odstawiamy.
  2. Formę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepiamy połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). 
  3. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.
  4. Wiśnie drylujemy, mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  5. Podpieczony spód równomiernie posypujemy bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Na wierzch wysypujemy wiśnie, wyrównujemy. Na górę wiśni wysypujemy kruszonkę. 
  6. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut do zezłocenia kruszonki. 
  7. Wyjmujemy i studzimy.
  8.  Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

* Wiśnie mrożone najpierw odmrozić na durszlaku, większym sitku lub ręczniczku kuchennym.

Smacznego!
Aśka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz