Magic kitchen with Asia |
Ciasto... pychota.. Słodkie, ale nie za słodkie. Lekko kwaskowe. Przepis zaczerpnięty z Moje Wypieki. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu! Polecam
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 700 g wiśni, świeżych lub mrożonych*
- 80 g cukru
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaska łyżka o pojemności 15 ml)
- 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów
- cukier puder do oprószenia
- W naczyniu umieszczamymiękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrabiamy między palcami na kruszonkę, odstawiamy.
- Formę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepiamy połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy).
- Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.
- Wiśnie drylujemy, mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Podpieczony spód równomiernie posypujemy bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Na wierzch wysypujemy wiśnie, wyrównujemy. Na górę wiśni wysypujemy kruszonkę.
- Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut do zezłocenia kruszonki.
- Wyjmujemy i studzimy.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
* Wiśnie mrożone najpierw odmrozić na durszlaku, większym sitku lub ręczniczku kuchennym.
Smacznego!
Aśka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz