Please scroll down for English version
Mój fajny kolega z pracy Maciek ma dzisiaj urodzinki, 18-naste oczywiście;) Zamarzyła mu się ostatnio tarta z pomarańczami i mascarpone. Jak mogłam mu odmówić?! Stał się on moją inspiracją i takim właśnie sposobem powstało ciasto urodzinowe Długosze:D Ciasto smakuje rewelacyjnie, łączy w sobie smak kwaśny i słodki. Polecam (nie tylko ja)!:)
Wykonanie:
Magic kitchen with Asia |
Składniki na ciasto:
- 300g mąki
- 200g masła
- 100g cukru
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 jajko
Składniki na nadzienie:
- 1kg pomarańczy (lub mandarynek)
- 250g mascarpone
- 250g śmietanki 36%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 2-3 krople aromatu waniliowego
- 1/3 szklanki cukru
- płatki migdałów
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy około 5 minut.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Formę na tartę smarujemy masłem.
- Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę.
- Następnie nakłuwamy widelcem ciasto.
- Pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
- Po 10 minutach wyciągamy ciasto.
- Na podpieczonym cieście układamy plasterki pomarańczy i posypujemy cukrem.
- Następnie polewamy całość przygtowaną masą i posypujemy płatkami migdałów.
- Ciasto pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180C aż sie przyrumieni.
Wykonanie masy:
- Serek mascarpone, śmietane, 3-4 łyżki cukru pudru, jajko i aromat mieszamy ze sobą.
ENGLISH VERSION:
Ingredients for the crust:
- 300g plain flour
- 16g vanilla sugar
- 2-3 Tbsp cold water
- 100g sugar
- 1 egg
- 200g butter
- Tart shell lined with butter
Ingredients for the filling:
- 1 kg oranges (or mandarin)
- 250g mascarpone
- 1 egg
- 250g cream 36% of fat
- 2-3 drops of vanilla flavor
- almonds
- 2-3 Tbsp castor sugar
Directions for the crust:
- In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
- Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 30 minutes.
- Place the chilled dough on a tart dish lined with butter.
- After that prick the dough a little bit with a fork.
- Preheat oven to 180 degrees.
- Bake for 10 minutes and remove from oven.
- Then pour into tart shell orange slices and sugar.
- After that pour prepared glaze and add almonds.
- Transfer the crust to oven and bake 20-30 minutes.
Directions for the glaze(filling):
- Mix mascarpone with cream, egg, flavor and castor sugar.
Magic kitchen with Asia |
Magic kitchen with Asia |
Magic kitchen with Asia |
Smacznego, enjoy
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz