środa, 24 października 2012

Tarta z mascarpone i pomarańczami/ Tart with mascarpone and oranges

Please scroll down for English version

Magic kitchen with Asia
Mój fajny kolega z pracy Maciek ma dzisiaj urodzinki, 18-naste oczywiście;) Zamarzyła mu się ostatnio tarta z pomarańczami i mascarpone. Jak mogłam mu odmówić?! Stał się on moją inspiracją i takim właśnie sposobem powstało ciasto urodzinowe Długosze:D Ciasto smakuje rewelacyjnie, łączy w sobie smak kwaśny i słodki. Polecam (nie tylko ja)!:)

Składniki na ciasto:
  • 300g mąki 
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 jajko

Składniki na nadzienie:
  • 1kg pomarańczy (lub mandarynek)
  • 250g mascarpone
  • 250g śmietanki 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru 
  • płatki migdałów

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy około 5 minut.
  2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Formę na tartę smarujemy masłem.
  4. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę.
  5. Następnie nakłuwamy widelcem ciasto.
  6. Pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
  7. Po 10 minutach wyciągamy ciasto.
  8. Na podpieczonym cieście układamy plasterki pomarańczy i posypujemy cukrem. 
  9. Następnie polewamy całość przygtowaną masą i posypujemy płatkami migdałów.
  10. Ciasto pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180C aż sie przyrumieni.
Wykonanie masy:
  1. Serek mascarpone, śmietane, 3-4 łyżki cukru pudru, jajko i aromat mieszamy ze sobą.


ENGLISH VERSION:

Ingredients for the crust:
  • 300g plain flour
  • 16g vanilla sugar
  • 2-3 Tbsp cold water
  • 100g sugar
  • 1 egg
  • 200g butter
  • Tart shell lined with butter

Ingredients for the filling:
  • 1 kg oranges (or mandarin)
  • 250g mascarpone
  • 1 egg
  • 250g cream 36% of fat
  • 2-3 drops of vanilla flavor 
  • almonds
  • 2-3 Tbsp castor sugar

Directions for the crust:
  1. In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
  2. Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 30 minutes.
  3. Place the chilled dough on a tart dish lined with butter. 
  4. After that prick the dough a little bit with a fork.
  5. Preheat oven to 180 degrees.
  6. Bake for 10 minutes and remove from oven.
  7. Then pour into tart shell orange slices and sugar.
  8. After that pour prepared glaze and add almonds.
  9. Transfer the crust to oven and bake 20-30 minutes.
Directions for the glaze(filling):
  1. Mix mascarpone with cream, egg, flavor and castor sugar. 

Magic kitchen with Asia

Magic kitchen with Asia

Magic kitchen with Asia

Smacznego, enjoy

Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz