środa, 11 lutego 2015

Pierogi z soczewicą

Magic kitchen with Asia
Kolejny przepis trafiony z książki kucharskiej "Jadłonomia". Kochacie pierogi i lubicie kulinarne eksperymenty?? Serdecznie polecam wegetarianom i nie tylko!:)

Składniki:
    Farsz:
  • 200 gr zielonej lub brązowej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej
  • sól, czarny pieprz
  Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól
Wykonanie:
  1. Soczewicę gotuj w dużej ilości wody przez 20-40 minut (aż będzie bardzo miękka). Pod koniec  gotowania dopraw solą. 
  2. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Wrzuć cebulę, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i cukier. Duś na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Usuń liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Ugotowaną soczewicę odcedź, dodaj podduszone cebulę i czosnek, przyprawy, sos sojowy i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, pozostaw do ostygnięcia.
  4. W międzyczasie połącz wszystkie składniki na ciasto i wyrabiaj je do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne. Podziel ciasto na pół. Jedną połówkę przykryj wilgotna ściereczką, a drugą połowę wyłóż na stolnicę posypaną mąką i cienko rozwałkuj. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj szklanką kółka.
  5. Na środku każdego kółka kładź łyżkę farszu, lep pierogi i układaj na blacie posypanym mąką. Przykryj wilgotną ściereczką. Tak samo postąp z drugą połówką ciasta.
  6. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gotuj do czasu aż pierogi wypłyną. Przełóż do miski i dodaj olej - wymieszaj. Lub podsmaż na patelni. Posyp posmażoną cebulą i opcjonalnie pietruszką.
  7. Można przechowywać kilka dni w lodówce.
Smacznego!
Asia
 

3 komentarze: