Please scroll down for English version.
Chciałabym Wam zaproponować prosty przepis na pyszną szarlotkę sypaną. Rewelacja:) Przepis zaczerpnęłam z Moje Wypieki.
Składniki:
Smacznego!
Asia
Enjoy!
Asia
Magic kitchen with Asia |
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny( u mnie orkiszowa)
- 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
- odrobina cynamonu (opcjonalnie)
- ok. 170 g kostki masła
- Mąkę, cukier, kaszę i proszek mieszamy. Dzielimy na 3 części.
- Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
- Tortownicę o średnicy 23 wykładamy papierem do pieczenia (sam spód). Boki smarujemy masłem.
- Na dno formy wysypujemy jedną część suchych składników, na nie rozkładamy połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem).
- Następnie wysypujemy drugą część suchych składników, rozkładamy równomiernie resztę jabłek.
- A na wierzch wysypujemy ostatnią porcję suchych składników.
- Masło(zime z lodówki)ścieramy na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozkładmay na wierzchu ciasta.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
- Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą, ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy.
Smacznego!
Asia
ENGLISH VERSION:
Easy to do and so tasty:)
Ingredients:
- 1,5 kg apples
- 1 Tbsp lemon juice
- 1 cup flour
- 1 cup semolina
- 3/4 cup sugar
- 170 g butter
- 1,5 tsp baking powder
- cinnamon
Directions for muffins:
- Peel apple and grate on large mesh, split into two parts.
- Mix dry ingredients together and split into three parts.
- Put into the silicone muffin mold 1 flat Tbsp of dry ingredients. Put into cake tin(23 cm) baking paper. On the sides of it grease the butter.
- Put into cake tin one part of dry ingredients. Put then one part of apple, sprinkle cinnamon.
- After that put on apples another layer of dry ingredients, second part of apple, cinnamon and one the top last part of dry ingredients.
- Then on top give grated butter.Bake for 60 minutes at 180 degrees.
- After baking leave it to cool.
- It is better to secure the bottom of cake tin with a larger form, because extra juice and fat comes out of the cake tin while it is baking.
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz