sobota, 7 lutego 2015

Szarlotka sypana/ Apple pie

Please scroll down for English version.
Magic kitchen with Asia
Chciałabym Wam zaproponować prosty przepis na pyszną szarlotkę sypaną. Rewelacja:) Przepis zaczerpnęłam z Moje Wypieki.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny( u mnie orkiszowa)
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych 
  • odrobina cynamonu (opcjonalnie)
  • ok. 170 g  kostki masła 
Wykonanie:
  1. Mąkę, cukier, kaszę i proszek mieszamy. Dzielimy na 3 części.
  2. Jabłka obieramy i trzemy  na tarce o dużych oczkach.
  3. Tortownicę o średnicy 23 wykładamy papierem do pieczenia (sam spód). Boki smarujemy masłem.
  4. Na dno formy wysypujemy jedną część suchych składników, na nie rozkładamy połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem). 
  5. Następnie wysypujemy drugą część suchych składników, rozkładamy równomiernie resztę jabłek. 
  6. A na wierzch wysypujemy ostatnią porcję suchych składników.
  7. Masło(zime z lodówki)ścieramy na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozkładmay na wierzchu ciasta.
  8. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. 
  9. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą, ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy.

Smacznego!
Asia

ENGLISH VERSION:

Easy to do and so tasty:)

Ingredients:
  • 1,5 kg apples
  • 1 Tbsp lemon juice
  • 1 cup flour
  • 1 cup semolina
  • 3/4 cup sugar 
  • 170 g butter
  • 1,5 tsp baking powder 
  • cinnamon 
Directions for muffins:
  1. Peel apple  and grate on large mesh, split into two parts. 
  2. Mix dry ingredients together and split into three parts. 
  3. Put into the silicone muffin mold 1 flat Tbsp of dry ingredients. Put into cake tin(23 cm) baking paper. On the sides of it grease the butter.
  4. Put into cake tin one part of dry ingredients. Put then one part of apple, sprinkle cinnamon. 
  5. After that put on apples another layer of dry ingredients, second part of apple, cinnamon and one the top last part of dry ingredients.  
  6. Then on top give grated butter.Bake for 60 minutes at 180 degrees.
  7. After baking  leave it to cool.
  8. It is better to secure the bottom of cake tin with a larger form, because extra juice and fat comes out of the cake tin while it is baking.
Enjoy!
Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz