poniedziałek, 2 lutego 2015

Zapiekany bakłażan pod "serową" pierzynką

Magic kitchen with Asia
Przepis zaczerpnęłam z bloga TTH, który serdecznie polecam! Są często moją inspiracją. Przepis jest prosty w wykonaniu, a danie pyszne!


Składniki:
  • 1 puszka pomidorów w zalewie (400g)
  • 2 duże pomidory
  • 2 bakłażany
  • 150 g tofu
  • 1 jogurt sojowy (125g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4-5 łyżek mleka
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 "doniczka" bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • do podania - kilka listków świeżej bazylii, 2 łyżki Pini podprażonych na suchej patelni
Wykonanie:
  1.  Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  2. Bakłażany myjemy, kroimy w plastry i obficie solimy z obu stron. 
  3. Pozostawiamy je na ok. 10 min.
  4. Dokładnie wycieramy z bakłażanów sól i podsmażamy je na oliwie. 
  5. W międzyczasie za pomocą blendera miksujemy w misce tofu, jogurt sojowy, sok z cytryny, mleko i nieaktywne płatki drożdżowe. Dodajemy sól i pieprz do smaku. 
  6. Gdy bakłażany są już lekko przypalone, przekładamy je do miski. 
  7. Dodajemy do nich puszkę pomidorów, pokrojone w kostkę dwa pomidory, poszatkowaną bazylię. Całość pieprzmy, solimy i dokładnie mieszamy.
  8. Warzywa przekładamy do wysmarowaną oliwą formy ceramicznej. Wylewamy na nie "serową" masę i wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 min.
  9. Zapiekankę wyciągamy z piekarnika, delikatnie łyżką naruszamy serową pierzynkę i lekko mieszamy ją z pomidorowym sosem. 
  10. Całość posypujemy listkami świeżej bazylii i orzeszkami Pini ( ja użyłam orzechy nerkowca).
Polecam!
Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz