środa, 4 marca 2015

Burgery z quinoa i szpinaku

Magic kitchen with Asia
A może burgery? i to do tego takie zdrowe :) Są łatwe przygotowaniu i pyszne! Polecam!
Poniżej kilka słów o quinoa:
"Komosa ryżowa (quinoa) posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe.
Białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem - twierdzą naukowcy z Zakładu Bromatologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Tradycyjne zboża są ubogie w te aminokwasy. Dodatkowo zawartość białka w komosie ryżowej jest dość wysoka.
W związku z tym quinoa może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i znaleźć się w diecie wegetarian, a także osób, które ze względów zdrowotnych muszą ograniczyć spożycie bogatego w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa." Poradnik Zdrowie


Składniki (na ok. 6-8 sztuk):
  • szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany
  • 1/2 małej cebuli, bardzo drobno posiekanej
  • ok 100 g szpinaku
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • sól, pieprz
  • olej 
Wykonanie:
  1. Cebulę, czosnek i szpinak podsmaż delikatnie. Zblenduj szpinak.
  2. Wszystkie składniki połącz w misce. Skrop dłonie olejem i dokładnie mieszając połącz składniki.
  3. Formuj burgery i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz przez 20 minut, a potem przełóż na drugą stronę i piecz przez 5-8 minut.
Magic kitchen with Asia
Smacznego,
Asia

2 komentarze: