czwartek, 3 października 2013

Chleb pszenno-żytni na drożdżach

Magic kitchen with Asia
Jeśli jesteście fanami jasnego pieczywa, to porponuję Wam upiec ten chleb. Nie jest to aż tak skomplikowane, a dodatkowo domowy chleb wygrywa:)
Ja osobiście wolę ciemne pieczywo, ale ten chleb smakował mi również.

Składniki:
  • 1 szklanki mąki pszennej  (140g)
  • 2 szklanka mąki żytniej (270g)
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • odrobina żółtka i mleka do posmarowania chleba
Wykonanie:
  1. Do miski wlewamy ciepłą wodę i mleko, dodajemy łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże oraz łyżeczkę mąki.
  2. Odstawiamy na kilka minut aż całość zacznie się pienić.
  3. W osobnym naczyniu łączymy obie mąki z otrębami i solimy
  4. .Po zamieszaniu wysypujemy na stolnicę i stopniowo dolewając wcześniej przygotowany rozczyn zagniatamy elastyczne ciasto.
  5. Wkładamy je do sporej miski (możemy użyć naczynia, w którym mieszaliśmy suche składniki), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
    Ważne: po 60 minutach odgazowujemy ciasto przebijając je jednokrotnie palcami.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a foremkę (klasyczną keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej formy, więc nie musiałam).
  7. Gotowe ciasto formujemy w wałek, wkładamy do foremki i wierzch smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, po czym przykrywamy foremkę ściereczką i zostawiamy dowyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  8. Gdy ostatecznie ciasto wyrośnie w foremce wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.
Smacznego!

Asia

10 komentarzy:

  1. Wlasnie wyrasta... Juz nie moge sie doczekac, co z tego wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie wyrasta... Juz nie moge sie doczekac, co z tego wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek wyszedl wysmienity:-):-):-) Na 100% zagosci w codziennym menu:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciesze sie bardzo, ze chleb wyrósł i wyszedł wyśmienity! bo co swoje to swoje:) trzymam kciuki za kolejne wypieki:) ja postarams ie zrobic bułki teraz

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli masz zdjęcie swojego chlebka, to podziel się:) Ciekawa jestem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziś ja biorę się za wypróbowanie tego chlebka.Pierwszy raz może się uda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak się udał chlebek?trzymałam za Ciebie kciuki:)

      Usuń
  7. mi zrobił się z ciasta zakalec nie wiem może w przepisie jest za mało wody, dodałam wszytko jak w przepisie tylko dodałam trochę siemienia lnianego całego, na razie słabo urosło, zobaczymy co będzie dalej..

    OdpowiedzUsuń
  8. Chlebek jest puszysty i miękki z chrupiącą skórką, trudno uwierzyć że robiony bez żadnych chemicznych dodatków, spulchniaczy itp. Po prostu pycha !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że wyszło i smakuje:)

      Usuń