środa, 11 kwietnia 2012

Ciasto marchewkowe, czyli słynne carrot cake

Magic kitchen with Asia

Dlaczego jest godne polecenia?Ponieważ ma same zalety...jest zdrowsze w porównaniu do innych ciast:) kusi pięknym aromatem i wyjątkowym smakiem:) Nic tylko je piec i zajadać:) Podstawowe proporcje zaczerpnęłam z przepisu Zosi (www.makecookingeasier.pl), a polewę od Doroty (www.mojewypieki.blox.pl).
Składniki:
  • 2 szklanki mąki typu graham
  • 3- 4 jajka
  • 1 szklanka cukru -  najlepiej cukru brązowego bądź pół szklanki słodzika
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 szklanki ubitej marchwi -startej na drobnych oczkach
  • 10 sztuk suszonej śliwki kalifornijskiej
  • 10 sztuk suszonej moreli
  • garść migdałów
  • pół szklanki orzechów włoskich (ja ich nie użyłam, bo nie miałam:( )
Wykonanie:
  1. Śliwki suszone, morele suszone i migdały ( także orzechy) kroimy na małe kawałki.
  2. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  3. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przygotowaną mąkę, cukier waniliowy, cynamon, przyprawę do piernika oraz oliwę.
  4. Na końcu dodajemy startą marchewkę i delikatnie mieszamy.
  5. Formę o średnicy około 20cm wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 40-45 minut.
  7. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Jeśli góra się przypieka za szybko przykrywamy ją folią.
  8. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
  9. Pokrywamy ciasto polewą. Możemy je również przekroić na pół i przełożyć połowę ciasta powstałą masą. Resztę masy dać na ciasto.
  10. Ja moje ciasto posypałam na końcu kokosem i pistacjami.
Składniki na polewę:
  • 300 gram serka np.  philadelphia (ja wybrałam dietetyczny serek)
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • kropelka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki miksujemy do powstania gładkiej masy.
Pozdrawiam Was
Asia

5 komentarzy:

  1. Asiu, świetna robota! A ten właśnie przepis wyprobuje już niebawem. W następnej kolejności będzie krem z dyni, potem cynamonowe robaczkowe zawijaski:) wieczory sa w końcu coraz dłuzsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję ślicznie:) Przeniosłam tutaj bloga z wordpress:)Mogłabyś być taka kochana i podzielić się moim blogiem z innymi?:) brakuje mi takich dobrych wyników jak na wordpress:) Polecam wszystkie przepisy bo są Sabinko proste:) mam dużo zaległych do opublikowania, ale stopniowo to robię:) dość zajęta bywam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiscie, tak zrobie. I bede sledzic Twoje poczynania. pozdrowienia

      Usuń
    2. :) Rozmawiałam z Kasią właśnie i mi mówiła, że bierzesz się za ciasto marchewkowe:) życze powodzenia i przyznam Ci się, że to było pierwsze moje ciasto w życiu, jakie upiekłam:) Poza tym dodałam wczoraj przepis na razową pizzę. jest jesień i sezon na dynie, więc polecam zupę krem z dyni i ciasto dyniowe:) mam jeszcze gdzieś przepiś naplacukisz z dyni:)

      Usuń
    3. właśnie dziś jest ten dzień. za chwile sie biorę, ale zamiast maki typu graham - u nas nieosiągalna, daję zwykłą. a swoją drogą, żeby w krakowie od razu było wiadomo, że u mnie bedzie ciasto marchewkowe! toż to szok!

      Usuń