Magic kitchen with Asia |
Smak mojego dzieciństwa:) Tak...tak...byłam dzieckiem, które kochało wyroby mączne (no dobra wciąż je kocham) i unikało potraw mięsnych (wciąż ich unikam:D ). Zrobiłam dzisiaj mojej rodzince pierogi z serem. Polecam przepis na to ciasto, ponieważ wyszło miękkie i smaczne:)
Składniki na ciasto:
- 800 gram mąki ( u mnie była wrocławska)
- 2 jajka
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Wysypujemy mąkę na stół:). Robimy "dziurkę" w mące i wbijamy jajka, wlewamy oliwę, dodajemy sól i powolutku wodę. Ciasto wyrabiamy aż do miękkości (ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk i być elastyczne).
- Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na około 2-3 mm i za pomocą szklanki wycinamy koła:).
- Na wyciętych krążkach nakładamy ser i sklejamy:)
- Pierogi wkładamy do gotującej się wody i odliczamy około 2-3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię:).
- Pierożki polewamy roztopionym masłem i posypujemy czym chcemy (ja posypałam moje cynamonem, cukrem i wiórkami kokosowymi).
Składniki na nadzienie serowe:
- 500 gram sera białego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 kropelki aromatu waniliowego (ja nie miałam waniliowego, więc dodałam rumowy)
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru (można dodać więcej)
Wykonanie nadzienia serowego:
- Ser biały przepuszczamy przez maszynkę.
- Dodajemy do sera pozostałe składniki i miksujemy blenderem.
Powodzenia i życzę smacznego:)
Magic kitchen with Asia |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz