czwartek, 23 maja 2013

Francuskie ciasteczka z truskawkami i nutellą/ French cookies with strawberries and nutella


Please scroll down for English version.
Magic kitchen with Asia

Chciałabym Wam dzisiaj polecić proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego smaczne ciasteczka francuskie. Połączenie nutelli i truskawek nadaje ciasteczką wyjątkowy smak. Znajomi walczyli o ciasteczka, więc polecam tym bardziej. Przepis zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki. Wykorzystałam kupne ciasto francuskie.

Składniki (ok. 20 ciasteczek):
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego na maśle (375 g)
  • pół słoiczka nutelli (musi być "prawdziwa" nutella)
  • 100 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia
  • posiekane pistacje do oprószenia (opcjonalnie)
Wykonanie:
  1. Zamrożone ciasto francuskie rozmrażamy. Powinno być w temperaturze pokojowej.
  2. Stolnice opruszamy mąką i wykładamy na nią ciasto.
  3. Z ciasta wycinamy duże serca (ok. 8-10 cm średnicy), foremką do ciastek.
  4. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Na środku każdego serca nakładamy łyżke nutelli i na to plasterki truskawek.
  6. Pieczemy w 220 stopniach ok. 15-17 minut (do złotego koloru).
  7. Studzimy, posypujemy cukrem i opcjonalnie pistacjami.
  8. Zjadamy;)

Magic kitchen with Asia 
ENGLISH VERSION:

Ingredients:
  • puff pastry with butter  (375 g)
  • half a jar of Nutella
  • 100 g strawberries
  • powdered sugar
  • chopped pistachios (optional for topping)
Directions for cookies:
  1. Thaw puff pastry if it is frozen.
  2. Put the puff on special pastry board with flour.
  3. Cut put hurts (around 8-10 cm diameter), by cook cutter.
  4. Put them on the baking paper.
  5. In the middle of every heart  put a spoonful of Nutella and sliced ​​strawberries on it.
  6. Bake at 220 degrees about 15-17 minutes (until golden brown).
  7. Cool it. Sprinkle with powder and pistachios.
  8. Eat;)
Smacznego/ Enjoy

Asia 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz