sobota, 25 sierpnia 2012

Bigos wegetariański

Magic kitchen with Asia

Rodzinka Szaciłło kolejny raz zaskoczyła mnie pysznym daniem. Chciałabym Wam więc dzisiaj polecić bigos wegetariański. Osoby, które nie jedzą mięsa nie są pozbawione możliwości zjedzenia tradycyjnych dań polskich:) Przepis zaczerpnęłam i lekko zmodyfikowałam  z książki "Przemytnicy na wakacjach"  rodziny Szaciłło.
Składaniki:
  • 700g kapusty kiszonej
  • pół główki małej młodej kapusty
  • 6 suszonych śliwek
  • 4-5 suszonych grzybów (namoczonych)
  • 200g przecieru lub koncentratu pomidorowego
  • 4 ziarenka jałowca
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 średnia cebula
  • pół łyżeczki przyprawy "5smaków"
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:
  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie.
  2. Dorzucamy poszatkowaną młodą kapustę, kapustę kiszoną, pokrojne śliwki i grzyby.
  3. Następnnie dodajemy zmielony jałowiec, pieprz, liść laurowy i przyprawę "5 smaków".
  4. Całość dusimy na małym ogniu przez 45 minut (jeśli się będzie przypalać, dolewamy wodę).
  5. Z kapusty wyjmujemy liść laurowy i dodajemy przecier.
  6. Dusimy kolejne 30 minut.
Smacznego:)
Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz