piątek, 3 sierpnia 2012

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, jabłkiem, cydrem i kruszonką:)

Magic kitchen with Asia

Nie wyobrażam sobie pięknego polskiego lata bez ciasta drożdżowego z rabarbarem, jabłkami i kruszonką.  Jest to dla mnie smak dzieciństwa. Ciasto dzięki dodanemu cydrowi jabłkowemu zyskało pyszny aromat. Ciasto wyszło  pulchne i pyszne. Cała moja rodzinka się nim zajadała:) Polecam!
Składniki na rozczyn:
  • 32gr świeżych drożdży
  • Pół szklanki letniego mleka
  • Pół łyżeczki cukru
  • Pół szklanki mąki pszennej
Składniki na ciasto:
  • Pół szklanki letniego mleka
  • Pół szklanki cukru
  • Otarta skórka z cytryny
  • Szczypta soli
  • ¼ kostki rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki cydru półwytrawnego jabłkowego
  • 6-7 średnich jabłek (startych na tarce)
  • Rabarbar (według uznania)
Składniki na kruszonkę:
  • 180gr mąki
  • Pół szklanki cukru
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 16gr cukru waniliowego
  • Pół kostki roztopionego masła
Wykonanie zaczynu:
  1. Do dużego naczynia wlewamy pół szklanki ciepłego mleka i dosypujemy drożdże. Następnie dodajemy cukier i pół szklanki mąki. Wszystko dokładnie mieszany  do uzyskania odpowiedniej konsystencji (podobnej do konsystencji śmietany). Następnie odstawiamy do podwojenia objętości.
Wykonanie ciasta:
  1. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąkę, jajka, sól, skórkę z cytryny, cydr, masło i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto.
  2. Ciasto powinno się wyrabiać minimum 15 minut.
  3. Wyrobione ciasto musi być miękkie i elastyczne.
  4. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1h).
  5. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę.
  6. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i wyrabiamy rękami.
  7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia bądź posmarowaną masłem i bułką tartą(moja blacha ma średnicę 24 cm).
  8. Na wyrośnięte ciasto kładziemy pokrojony rabarbar i starte jabłko.
  9. Następnie posypujemy je kruszonką.
  10. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni i pieczemy ciasto 45 minut (do tzw.  suchego patyka).
Powodzenia i smacznego:)
Asiula

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz