czwartek, 13 września 2012

Kotlety z pełnoziarnistego makaronu Sedani

Magic kitchen with Asia
Osobom, które powątpiewają, że kuchnia wegetariańska może być smaczna i zdrowa chciałabym zaproponować kotelty z makaronu pełnoziarnistego. Ja w swoim przepisie wykorzystałam makaron Sedani, ale nadaję się każdy makaron z dziurką. Przepis nie jest ani trudny, ani czasochłonny. Moją inspiracją była książka "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy" rodzinki Szaciłło.
Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanego makaronu pełnoziarnistego
  • 3/4 szklanki startego sera żółtego
  • 2/3 szklanki pokrojonej papryki czerwonej i białej
  • 20g cukinii
  • łyżka mąki groszkowej
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej papryki
  • 1 -2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
  1. Paprykę i cukinię kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy.
  2. Ugotowany, drobno pokrojony makaron, ser, podsmażone warzywa, mąkę i przyprawy mieszamy ze sobą.
  3. Formujemy w rękach małe kotleciki, które smażymy na łyżce oliwy, aż przyrumienią się z dwóch stron.
  4. Możemy je podać pokropione sokiem z cytryny bądź z sałatką.
Smacznego:)
Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz