Magic kitchen with Asia |
Przyszła jesień...W sobotnie jesienne popołudnie postanowiłam umilić i osłodzić życie mojej rodzince tartą z jabłkami i kruszonką. Fajnie móc przyjechać do domku i rozpieszczać bliskich, którzy kochają moją kuchnię:)
Składniki na ciasto:
- 300gr mąki pszennej
- 100gr cukru
- 16gr cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 200gr masła
- masło i bułka tarta do wysypania formy
- jabłka
Składniki na kruszonkę:
- pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowani cukru waniliowego (16gram)
- 60 gram roztopionego masła
- pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Formę na tartę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
- Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę.
- Następnie nakłuwamy widelcem ciasto.
- Pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
- Po 10 minutach wyciągamy ciasto.
- Na podpieczonym cieście układamy obrane i pokrojone jabłka, a następnie posypujemy kruszonką.
- Ciasto pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180C.
Smacznego!
ENGLISH VERSION:
Ingredients for the crust:
- 300 g plain flour
- 16g vanilla sugar
- 2-3 Tbsp cold water
- 100 g sugar
- 1 egg
- 200 g butter
- tart shell lined with butter and crumbs
- apples
Ingredients for crumble:
- ½ cup plain flour
- 5 Tbsp sugar (it can be with vanilla)
- 60 g melted butter
- ½ tsp cinnamon
Directions for the crust:
- In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
- Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 30 minutes.
- Place the chilled dough on a tart dish lined with butter and crumbs.
- After that prick the dough a little bit with a fork.
- Preheat oven to 200 degrees.
- Bake for 10 minutes and remove from oven.
- Lower the oven temperature to 180 degrees.
- Then pour into tart shell peeled and sliced apples and crumble.
- Transfer the crust to oven and bake until golden brown.
- Then eat;)
Instruction for crumble:
- Rub the butter in flour, cinnamon and sugar until crumble is done.
Enjoy!:)
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz