poniedziałek, 17 września 2012

Tarta z jabłkami i kruszonką/ Apple tart with crumble

Magic kitchen with Asia
Przyszła jesień...W sobotnie jesienne popołudnie postanowiłam umilić i osłodzić życie mojej rodzince tartą z jabłkami i kruszonką. Fajnie móc przyjechać do domku i rozpieszczać bliskich, którzy kochają moją kuchnię:)
Składniki na ciasto:
  • 300gr mąki pszennej
  • 100gr cukru
  • 16gr cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 200gr masła
  • masło i bułka tarta do wysypania formy
  • jabłka
Składniki na kruszonkę:
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowani cukru waniliowego (16gram)
  • 60 gram roztopionego masła
  • pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy.
  2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Formę na tartę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  4. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę.
  5. Następnie nakłuwamy widelcem ciasto.
  6. Pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
  7. Po 10 minutach wyciągamy ciasto.
  8. Na podpieczonym cieście układamy obrane i pokrojone jabłka, a następnie posypujemy kruszonką.
  9. Ciasto pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180C.
Smacznego!
ENGLISH VERSION:
Ingredients for the crust:
  • 300 g plain flour
  • 16g vanilla sugar
  • 2-3   Tbsp cold water
  • 100 g sugar
  • 1 egg
  • 200 g butter
  • tart shell lined with butter and crumbs
  • apples
Ingredients for crumble:
  • ½ cup plain flour
  • 5 Tbsp sugar (it can be with vanilla)
  • 60 g melted butter
  • ½ tsp cinnamon
Directions for the crust:
  1. In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
  2. Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 30 minutes.
  3. Place the chilled dough on a tart dish lined with butter and crumbs.
  4. After that prick the dough a little bit with a fork.
  5. Preheat oven to 200 degrees.
  6. Bake for 10 minutes and remove from oven.
  7. Lower the oven temperature to 180 degrees.
  8. Then pour into tart shell peeled and sliced ​​apples and crumble.
  9. Transfer the crust to oven and bake until golden brown.
  10. Then eat;)
Instruction for crumble:
  1. Rub the butter in flour, cinnamon and sugar until crumble is done.
Enjoy!:)
Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz