Magic kitchen with Asia |
Osoby, które mnie znają wiedzą, że jestem zwolennikiem zdrowej i lekkiej kuchni:) Zwłaszcza takie przepisy jak te napawają mnie radością zwłaszcza jak się okazuje, że są takie pyszne:) Dlatego też już mam dwie książki kucharskie rodzinki Szaciłło. Polecam je bardzo! Wczoraj się nimi objadałam:):) Polecam osobom na diecie.
Składniki:
- jedna cukinia (około 200g)
- 3 łyżki mąki groszkowej
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka sezamu (ja nie miałam)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Cukinie trzemy na tarce z dużymi oczkami.
- Dodajemy pestki słonecznika, sezam, przyprawy i 3 łyżki mąki groszkowej (ja nie użyłam pestek słonecznika i sezamu).
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
- Patelnie smarujemy za pomocą pędzelka oliwą z oliwek.
- Ręce zwilżamy wodą i formujemy cienkie kotleciki.
- Smażymy z dwóch na małym ogniu.
Sposoby podania:
- Mój sposób: ja zjadłam je z jogurtem greckim i pokrojonymi w talarki ogórkami małosolnymi.
- Rodzinka Szaciłło poleca w swojej książki "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy" jedzenie burgerów z kotletami z cukinii z sosem tatarskim (następnym razem tak właśnie zjem).
Polecam serdecznie i smacznego:)
Asiula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz