piątek, 7 września 2012

Tarta z dynią/ Pumpkin Tart

Magic kitchen with Asia


Mniejszymi lub większymi krokami zbliża się jesień. Mam nadzieję, że będzie to ta piękna "polska jesień", pełna słońca i pięknych liści na ulicach. Trzymam kciuki żeby nie padało za dużo i za często. W sklepach zaczęły sie pojawiać dynie. Bardzo mnie to cieszy, bo to jeden z moich ulubionych warzyw. No dobra, przyznam się:) ja to chyba kocham wszystkie warzywa - no prawie wszystkie. Mam wam dzisiaj do zaoferowania tartę z dynią na słodko. Uwielbiam przemycać do ciast warzywa - mam wtedy mniejsze wyrzuty sumienia jak zajdam się słodkościami:D Moją inspiracją był przepis na blogu Skarbnica Smaków (http://skarbnica-smakow.blogspot.com/2011/08/tarta-z-dynia-na-sodko.html?spref=fb).
Składaniki na ciasto:
  • 300gr mąki pszennej
  • 100gr cukru
  • 16gr cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 200gr masła
  • masło i bułka tarta do wysypania formy
Składniki na masę:
  • 1/2 kg startej dynii
  • 100gr cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2/3 szklanki mleka
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy.
  2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Formę na tartę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  4. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę.
  5. Następnie nakłuwamy widelcem ciasto.
  6. Pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
  7. Po 10 minutach wyciągamy ciasto i kładziemy na ostudzone ciasto przygotowaną masę dyniową.
  8. Ciasto pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180C.
Wykonanie masy:
  1. Mieszamy startą dynię z mlekiem, jajkami,  przyprawą do piernika i cukrem.
  2. Wymieszaną masę wylewamy nad podpieczony spód tarty.
Smacznego:)
ENGLISH VERSION:
Ingredients for the crust:
  • 300 g plain flour
  • 16g vanilla sugar
  • 2-3   Tbsp cold water
  • 100 g sugar
  • 1 egg
  • 200 g butter
  • tart shell lined with butter and crumbs
Ingredients for the filling:
  • 100 g sugar
  • 500 g pumpkin pulp
  • ½ cup milk
  • 2 eggs
  • ½ tsp cinnamon
Directions for the crust:
  1. In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
  2. Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 30 minutes.
  3. Place the chilled dough on a tart dish lined with butter and crumbs.
  4. After that prick the dough a little bit with a fork.
  5. Preheat oven to 200 degrees.
  6. Bake for 10 minutes and remove from oven.
  7. Lower the oven temperature to 180 degrees.
  8. Pour pumpkin filling into cooled tart shell.
  9. Transfer the crust to oven and bake until golden brown.
Directions for pumpkin filling:
  1.  In a large bowl, whisk together pumpkin,  milk, eggs, cinnamon, and sugar.
  2. Pour pumpkin filling into cooled tart shell.
Enjoy:)
Magic kitchen with Asia 
Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz